Wyświetl pojedynczy post
WRANGLER
Junior Member

Od: 09.2019

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 30.09.2019, 16:34
Witam.
To mój pierwszy post i trochę, żałuje że w takich okolicznościach jest on pisany.
Chciałem zacząć komentowanie wczorajszych wydarzeń w ten sposób, że mimo tego, że tak słabych derbów pod wieloma względami dawno nie widziałem, to na pewno plus zasługują wczorajsze oprawy. Dawno tylu motywów ultras zrobionych z tak dopracowanymi detalami nie było. Było to co każde oko kibica lubi: Czytelna kartoniada, sektorówka z wyrazistym motywem i oddającym klimat krakowskich derbów, oraz pirotechnika, która tym bardziej kochamy im bardziej jest ona zakazana
Na drugi plus wydaje się być zachowanie kibiców sektora C, którzy nie obrażając piłkarzy krzyknęli o czym powinien pamiętać każdy piłkarz po czym gniazdowy zarządził: "wychodzimy". Zachowanie to było stanowcze jak na emocje towarzyszące przegranym derbom, ale z klasą i bez niepotrzebnego obrażania zawodników naszej drużyny.
To tyle jeśli chodzi o plusy.

Wczorajszy dzień i wczorajszy mecz można skomentować jako taki, który po prostu miał nam nie wyjść. Dużo emocji, były bójki między kibicami, było zasłabnięcie, w dopingu brakowało mocy, nasi piłkarze nie potrafili poderwać trybun a my nie potrafiliśmy poderwać piłkarzy.

Sam mecz określam mianem do zapomnienia i do wyciągnięcia wniosków chyba przez wszystkich. Tylko Mak i Wojtkowski zasługują na słowa pochwały. Smutne jest to, że do końca drżymy o to, czy Brożek w derbach zagra czy nie zagra. To akurat jest świadectwem tego jak słabą i wąską kadrę niestety mamy w tej chwili.

Tak słabej Cracovii w derbach nie widziałem dawno, nawet gdy przegrywała 3:0 prezentowała się o wiele lepiej. Wiele podań było do nikogo, nie potrafili nas ani przez chwile zdominować... no ale, sami strzeliliśmy im bramkę.
Druga strona medalu jest taka, że mimo przewagi w posiadaniu piłki, tak słabej naszej drużyny w derbach nie widziałem nigdy, a chodzę na mecze kilkanaście lat. Prostych błędów, niedokładnych podań, przegranych pojedynków można by wymieniać i wymieniać, ale lepiej do tego nie wracać.

Czytam natomiast wiele głosów krytycznych w stronę naszego trenera i dziwię się im, gdyż jak widać, kadra którą dysponuje i ciągłe rotowanie składem ze względu na kontuzje nie daje mu wielkiego pola manewru. Musi niestety grać tymi zawodnikami których ma a niestety nie są to piłkarze, którzy dają jakość w drużynie. Wielu piłkarzy jest młodych wielu już u schyłku kariery a inni znowu nie prezentują tej klasy co np. Arsenić w obronie, Imaz w ofensywie, czy Ondraszek w ataku. Brakuje nam playmakrea, który wie co z piłką zrobić w środku pola. problem też jest z obsadą prawego skrzydła gdy wypada Kuba Błaszczykowski i Burliga.

Niestety wynik jest już historią, trzeba patrzeć w przyszłość i wyciągać wnioski przez całą wiślacką społeczność.
Parafrazując słowa piosenki: '[...] I nawet jeśli będzie źle my nigdy to nie poddamy się"
Odpowiedz cytując