Wyświetl pojedynczy post
WHITE*STAR
Senior Member

Od: 07.2007

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 30.07.2019, 09:02
Karherop napisał(a):Wyświetl post
Super mem, długo nam nim myślałeś?

To teraz kolejna zagadka, ile klubów ekstraklasy miało w ostatniej kolejce większą ilość juniorów w 18 od nas?
Nie chce mi się sprawdzać wszystkich. U nas było 6 w kadrze (w tym 1 - Wojo w 11'), w Lechii z którą zremisowaliśmy 4 w 11' (Egy nie był liczony z uwagi na obywatelstwo, nie wiek) i 5 kolejnych na ławce. Przy tym najlepszy junior Lechii - Fila był oszczędzany i nie było go nawet na ławce. Nie musiałem daleko szukać Ogółem średnie wieku kadr wyjściowych masz tu: https://www.transfermarkt.pl/ekstrak...wettbewerb/PL1

są tam też liczebności kadr. Jak klikniesz na klub będziesz mógł sprawdzić, czy w drużynach nie ma juniorów

W naszej STAREJ i KIPIĄCEJ doświadczeniem kadrze, na ławce w ostatnim meczu był Balaniuk, Wasyl, Lis + 5 juniorów. Gdzie ty masz ten tabun staruchów?
Na ten moment średnia wiekowa 11' Wisły to 26,8 w tym sezonie i jest to 4 najgorszy wynik w lidze. W żadnej z dotychczasowych 11' nie było 39-letniego Wasyla. Z Lechią nie było też Brożka. Już średnia wiekowa z zeszłego sezonu była już lepsza - 26,7. Ogółem nawet jeśli mamy takich zawodników - niekoniecznie starych jak Brożek, Boguski, Wasyl czy Kuba - to wciąż 27-31 letnich jak Buchalik, Sadlok, Burliga, Basha, Janicki czy Mak. Są to zawodnicy już po drugiej stronie swojej kariery, za których nikt nam grosza nie zapłaci, a którzy są już na tyle doświadczeni i wymagający, że za frytki nie grają.

I dalej czekam na odpowiedź ile klubów polskiej ekstraklasy ma długi przekraczające ich roczny budżet i nie jest dotowanych z kasy publicznej.

Pewnie i tak się nie doczekam, skoro rozmówca bardziej woli tworzyć memy niż odpowiedzieć na proste pytanie.
Ale co chcesz przez to udowodnić? Wiadomo, że sytuacja finansowa nie jest kolorowa. Długi są powoli spłacane - za co wielki szacunek do zarządu. Wciąż jednak oczekiwania należy ustalać w stosunku do budżetu. Np. Legia też ma długi, ale wciąż dysponuje 100 mln zł budżetu, którym przewyższa dwukrotnie 2. w tej klasyfikacji Lecha Poznań. Jasne jest, że w takiej sytuacji jej kibice powinni oczekiwać wygrywania tej ligi w cuglach i sprowadzania najlepszych zawodników. Nawet Bayern w Niemczech nie ma dwukrotnej przewagi nad BVB.

Przy naszym budżecie na poziomie 9-12 miejsca w lidze nie oczekuję cudów. Przy dobrych transferach (czyli nie takich jak Janicki czy Klemenz) drużynom z analogicznym budżetem udaje się nawet raz na parę lat powalczyć o puchary (Górnik Z., Wisła P., Piasta). Wystarczy racjonalne zarządzanie i spokojna budowa. Wąska 25-28 osobowa kadra, szukanie wzmocnień w 3. lidze hiszpańskiej, na Słowacji czy niższych ligach polskich (w tym okienku nikogo stamtąd nie wyciągnęliśmy), piłkarze wciąż na fali wznoszącej - nie opadającej, i granie na co dzień 2-3 młodzieżowcami, licząc, że choć jeden wypali. Brzmi racjonalnie?
Ostatnio edytowane przez WHITE*STAR : 30.07.2019 o godz. 10:12.
Odpowiedz cytując