|
Po tych meczach cieszy jedno - mamy mądrego trenera, który ewidentnie ustawia taktykę pod sytuację/możliwości. Nie idzie w ciemno pod swój pomysł tylko dostosowuje go do bieżącego stanu. W 1szej części sezonu miał kim grać w przodzie, to szliśmy tokiem stracimy 4, strzelimy 5. Teraz ofensywa zupełnie leży więc skoncentrował się na obronie i ona całkiem dobrze wygląda. Słabości wynikają tu z indywidualnych błędów, których nie unikniemy. Jako całość gry defensywnej, jest na prawdę ok.
Co do meczu z Lechią, mnie cieszy zdecydowanie lepszy mecz Bashy (i w sumie całego zespołu). Mam nadzieję, że to znak powrotu do dobrej dyspozycji. Ten piłkarz jest dla nas absolutnie kluczowy. Widać, że każda piłka przechodzi przez niego, Stolar chyba w ten sposób buduje grę. Pod względem czytania gry, Basha to jest czołówka ligi bez wątpienia. Z Lechią zaczęły wychodzić mu również przerzuty i nie tracił lwiej części piłek, jak w poprzednich meczach. Na plus w zasadzie cała defensywa, z wyróżnieniem dla Pietrzaka. Trochę boli to jak wygląda nasza gra, uwzględniając kapitalne mecze z 1szej części sezonu, ale do tego musimy się przyzwyczaić. Z biegiem czasu powinno być lepiej, Kuba zapewne jeszcze pokaże nam coś ciekawego, Peszko też powinien mieć choćby przebłyski. Po raz kolejny można powtórzyć to co po poprzednich meczach o Wojtkowskim - umiejętności są, jakby głowy brak. Jeśli ten chłopak się w końcu obudzi, zacznie myśleć i podejmować choćby połowicznie dobre decyzje, to będziemy mieli z niego pociechę, pytanie tylko czy to nastąpi. W mojej opinii Krzysiek Drzazga jak złapie trochę doświadczenia to będzie całkiem ciekawym uzupełnieniem. Martwi mnie trochę Marko Kolar - więcej się po nim spodziewałem, tymczasem jego na boisku na razie nie ma. Inna kwestia, że to taki typ piłkarza, który samemu za bardzo nic nie wykreuje, ale przy naszej obecnej formie i taktyce, Marko powoduje, że gramy w 10 przez większość meczu. Wrócą Brożek, Boguski, Plewka mam nadzieję że z biegiem czasu będzie nam się rozwijał, zawsze to zwiększy nam pole manewru bo rezerwy wyglądają niestety trochę jak rezerwy w CLJ. I oby bez kontuzji...
|