Dalej sie Karherop napinasz
Ale jak chcesz to jedziemy.
Zwiedziales = znasz?

Moja rodzina mieszka w RPA od 1998 roku. Jezdzi po calej Afryce realizujac misje humanitarne. W tym takze w najwiekszej biedzie jaka mozesz w Afryce uswiadczyc - Kongo.
Takze wiem co mowie jak mowie, ze w Afryce zachodza duze zmiany cywilizacyjne, oczywiscie nie wszedzie w takim samym tempie, ale zachodza
A fakt, ze tydzien czy dziesiec dni spedziles w kurorcie, tudziez obejrzales pare zabytkow nie znaczy ze wiesz o czym piszesz
Teraz odnosnie Kumaha i Wisly. Serio uwazasz, ze robiac mu badania medyczne, wiedzac, ze jest z Afryki nie zrobiono mu badania BonAge? To jest prostsze i szybsze niz rtg kosci, bo trwa do 10 minut i wynik jest natychmiastowy
To z czym sie zgadzam to, ze Kumah jest niewiadomoa pod wzgledem aklimatyzacji. Jesli sie nie zaadoptuje do otoczenia, nie wejdzie dobrze w szatnie, nie spodoba mu sie miasto i chlod panujacy w PL, wiele innych czynnikow moze sie pojawic to choc moze byc drugim Messim to u nas nie pogra.
Ja mam zaufanie do oceny Stolarczyka. Do tej pory nie zauwazylem, aby sie mylil w swoich "ruchach". Dosc powiedziec, ze ostatnie transfery i dobra gra Pogoni to tez poklosie jego pracy w Pogoni.
To co rozni Kumaha od 20 ktorych bylo wczesniej to, ze przyjechal na testy i to dosc dlugie testy. Poprawcie mnie jesli zle napisze, ale byl w Krakowie 2-3 tygodnie? Przez tak dlugi czas mozna sie chlopakowi dobrze przyjrzec i jesli ktos ma oko do wylawiania talentow to zauwazy ze zawodnik cos ma. Skoro Stolar "chorowal" na Kumaha to cos na rzeczy musi byc.
Chlop ponoc jest srodkowym pomocnikiem, ale mnie sie wydaje, ze z uwagi na jego lewonoznosc Stolar bedzie go szykwal na lewe skrzydlo po tym jak Peszko odejdzie.
I w takim kontekscie to jest podwojnie sytuacja WIN-WIN dla nas. Mamy alternatywe juz teraz w razie kontuzji, sam Kumah zarabia smieszne pieniadze, za jego wypozyczenie placi kibic, bedzie czas zobaczyc czy sie zaaklimatyzuje i moze byc realna opcja na lewe skrzydlo na przyszly sezon a jesli bedzie rozczarowywal to wiadomo bedzie, ze trzeba szukac.
Jesli sie nie sprawdzi to wroci do domu za 9 miesiecy i zapomnimy jak o Kolumbiczyjkach, ktorzy kosztowali "troche" wiecej.
Generalnie mam wrazenie ze caly pion sportowy, ktory dzisiaj mamy tj. Stolar, Jop, Sobol, Kmiecik, Glowa, Kuzba to jest najlepszy pion sportowy jaki w tym klubie kiedykolwiek pracowal. Az zal, ze nie maja oni choc 500 tys euro na transfery, bo efekty bylyby i sportowo i koncowo finansowo przechodzace oczekiwania.
Przypomnijcie sobie Bartkowskiego jak przychodzil do Wisly. Polowa z Was pisala, ze drewno i do niczego sie nie nadaje. Za Stolara bardzo poprawil i dosrodkowanie i ustawienie w ataku, asekuracje. Postep jaki zrobil Kostal, ktory z chaotycznie biegajacego dryblera stal sie rasowym skrzydlowym ze strzalem z dystansu.
To nie jest oczywiscie zasluga tylko Stolara, ale calego sztabu, gdzie kazdy praktycznie gral w pilke na wysokim poziomie.
Dlatego ja kiedy uslyszalem ze Sukuta Pasu ma tu przyjsc skrzywilem sie, bo Wisla nie tego potrzebuje. U nas sa jakies ambicje lapania sie o 4 i jesli pojawi sie okazja doswiadczonego zawodnika za czapke sliwek to go wezma na pewno, ale ja bym wolal stawiac wlasnie na takich zawodnikow jak Kumah, ktorzy moze nie z marszu, ale dosc szybko moga zrobic duzy postep.