Wyświetl pojedynczy post
skarabeus
Senior Member

Od: 02.2019

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 18.02.2019, 23:03
Piekny wieczor.
Prawdziwa, wielka Wisla. Na trybunach. Tak powinno byc zawsze. Wzruszenie czlowieka lapalo jak sie na to patrzylo i tego sluchalo.
Mnie wzruszalo jeszcze co innego. Plewka i Blaszczykowski. Dochodzi do symbolicznej wymiany pokoleniowej na podobnym poziomie. IMHO Plewka byl dzis jednym z najlepszych na boisku. Przebiegl w naszej druzynie najwiecej, byl jednym z szybszych. Swietnie operowal pilka w srodku pola i tym razem po dryblingach nie bylo strat o czym byla idiotyczna dyskusja kolejke temu.
Dzieki bogu ze odrzucili te marne 250 tys E, bo ten chlopak pojdzie za grube miliony jesli dalej sie bedzie tak rozwijal. Brakuje jeszcze ostatniego podania, ale to przyjdzie kiedy nabedzie jeszcze wiekszej pewnosci siebie.

Bardzo pozytywnie rowniez Drzazga. Zobaczymy czy w kolejnych meczach bedzie w stanie zagrac na podobnym poziomie. Podobnym czyli wiele do Ondraska nie brakuje.

Najslabsi na boisku Basha i Kolar. Ten drugi machnal sie kiedy wystarczylo przylozyc noge, a Basha... Wisla go potrzebuje, bez dwoch zdan. Ale jesli Plewka dalej bedzie sie tak rozwijac to ja bym zaryzykowal w ktoryms momencie gry w srodku para Klemenz-Plewka. Gdyby Slask byl bardziej wyrachowany to dzis z bledow Bashy mogly wpasc 3 bramki. Jak na DP, ktory ma zabezpieczac tyly to jest dramat.

Ogolnie caly zespol zagral lepiej niz ostatnio. Ale brakuje automatyzmow i zrozumienia Kuby i Peszko z reszta druzyny. To przyjdzie. Kazdy dzien i praca na treningach sprawia, ze gra bedzie wygladac lepiej. Szkoda, ze nie ma wiecej czasu i szkoda, ze latem czesciowo bedzie trzeba ta prace powtorzyc (w to, ze Kuba zostanie nie mam watpliwosci, ale Peszko na 99 proc wroci do Lechii).

Cieszy poprawna i pewna gra obrony, ktorej ciezko cos konkretnego zarzucic jako formacji. Takze to co pisalem po zeszlotygodniowym meczu w Zabrzu, ze formacje sie slabo przesuwaly dzis funkcjonowalo juz jak nalezy. Dobrze sie patrzylo na kompaktowa Wisle, ktora nie dala za duzo pograc rywalowi i dosc latwo odbierala pilke. Niestety kosztowalo to sporo sil, co bylo widac po Peszko i Blaszczykowskim, ale jednoczesnie pokazalo jak wydolny i wytrzymaly jest Plewka i Drzazga.

Z Lechia nie zagra Peszko. Ciekaw jestem jak zagramy. Opcje widze dwie. Albo sklad jak dzis z Wojtkowskim na boku, albo modyfikacja ustawienia i zagranie 3 pomocnikami na srodku za napastnikiem. Np:

4 obroncow
Klemenz-Basha

Blaszczykowski-Plewka-Wojtkowski

Drzazga/Kolar

Kuba juz nie raz pokazywal, ze w srodku takze sobie bardzo dobrze radzi.
Ale znajac konserwatyzm Stolara zagramy 4-4-2.
Odpowiedz cytując