Wyświetl pojedynczy post
skarabeus
Senior Member

Od: 02.2019

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 13.02.2019, 09:59
Tak czytam te wasze analizy dotyczace gry poszczegolnych zawodnikow i nieco sie usmiecham z politowaniem.

Nie zauwazylem zeby ktos trafil w sedno problemow Wisly w meczu z Gornikiem.
Proponuje obejrzec mecz jeszcze raz i nie patrzec na pojedynczych zawodnikow, ale na formacje.
Nasza obrona teoretycznie (w pierwszej polowie) dosc wysoko wychodzila, pomoc presowala, ale odstepy miedzy formacjami byly zdecydowaniem zbyt duze. Gornik dobrze operowal pilka i potrafil te przestrzenie wykorzystac. My moglibysmy miec 4 zawodnikow w srodku pola i nic by to nie zmienilo. Dalej odstepy miedzy formacjami robiliby problemy, ktore widzielismy.

I dopoki formacje nie beda wspolpracowaly ze soba jak nalezy trudno kogokolwiek uczciwie ocenic. Oczywiscie, mozna wskazac, ze Plewka stracil pilke w srodku pola, a Palcic nie zablokowal dosrodkowania, a Basha odpuscil krycie. I kto tu winny tej bramce najbardziej?
Winne jest to, ze po stracie Plewki przeciwnik mial autostrade do naszej bramki. I tak bylo wiele razy.

Sztab to doskonale widzial i probowal reagowac na tyle na ile mozna zareagowac w czasie meczu. Ale pewnych rzeczy przeskoczyc sie nie da.

Proponuje kazdemu spojrzec jak wygladala linia pomocy w ostatnim meczu rundy jesiennej, a jak wyglada teraz. To samo z atakiem.
Obrona zaczyna sie od napastnika.
Nie ma obrony, nie ma gry.

Sporo krytyki pod adresem Plewki za straty. Okey, tracil. Ale tracil, bo probowal, bral na siebie odpowiedzialnosc. Ja zobaczylem chlopaka, ktory ma 18(?) lat i nie boi sie ryzyka. Ma dobry drybling (def pomocnik!), doskakuje do przeciwnika, ma bardzo dobry strzal z dystansu i potrafi zagrac bardzo dobra (dokladna!) pilke na skrzydlo. Kilka mial takich pilek do Blaszczykowskiego/Palcicia.

Jesli cena tego, ze Wisla skonczy sezon na miejscu 7-8 bedzie, ze Plewka zdobedzie potrzebne doswiadczenie i w przyszlym sezonie bedzie podstawowym pomocnikiem to ja jestem za.

Bo pamietajcie. 2 msc temu bylismy w kompletnej dupie, IV liga. Dzis budujemy zespol na nowo i pamietajmy o tym, ze na budowie nie wszystko jest od razu. Najpierw fundamenty i te, przynajmniej ja, widzialem w meczu z Gornikiem.
Odpowiedz cytując