Cytat:
|
Nepotyzm itp to nie kwestia ekonomi tylko ideologii, zlodziejstwo itd tak samo. Jesli ktoś ma zasady i honor to tak nie będzie robił. Także nie trzeba zajmowac się podatkami aby osądzić złodzieja.
|
Strasznie naiwne myślenie. Nie ma co liczyć na czyjeś zasady i honor, należy stworzyć dobre prawo i aparat państwowy, który będzie sobie z tym radził. PiS wesoło obsadza w radach nadzorczych swoich ludzi oraz ich matki, żony, kochanki i kierowców, więc albo a) nie mają honoru b) honor zawsze przegrywa z kasą. Obstawiam osobiście to drugie.
Cytat:
Równie dobrze można powiedzieć, że podział na lewicę czy prawicę ekonomicznie jest bez sensu... bo co mnie obchodzi czy mam dobrze bo jest socjal albo mam dobrze bo jest wolność i nie ma zamordyzmu podatkami i sam sobie moge zarobić?
Po prostu ważne jest aby bylo dobrze. I finansowo i światopoglądowo. Żeby nikt nie kradł, nie oszukiwał, żeby był szacunek do ludzi i potepienie oszustów i zdrajców.
|
No to jest niespotykane, że chcesz dobrze... każdy chce żeby było dobrze! Każdy kogo określasz lewakiem podpisałby się pod tym drugim akapitem. Problem w tym, że aby było dobrze, to przede wszystkim gospodarka musi działać. 30 lat temu Polska i Ukraina były na tym samym poziomie ekonomicznym. Dzisiaj każdy z Ukrainy marzy, by znaleźć się w Polsce (albo jeszcze dalej, ale i Polska dla większości jest ok). To efekt różnych skumulowanych decyzji w tych latach. I nie, gonienie gejów Ukrainie nieszczególnie pomogło, a społeczeństwo jest tam niemniej konserwatywne jak u nas...