Wyświetl pojedynczy post
Szewa
Member

Od: 12.2018

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 03.02.2019, 16:18
Cytat:
Ekonomicznie ten podział się rozmył i myślę, że jest nieważny obecnie, nie do odtworzenia bo zmienił się świat, pojawiły się nowe możliwości i nowe problemy. Dlatego trzeba lawirować między liberalizmem, socjalizmem i szukać dobrych rozwiązań.
Ale ideologicznie na prawdę uwazasz, że to jest sztuczny podział?
Na pewno niewystarczający. Znam ludzi, którzy argumentują za czymś zupełnie przeciwnym - że stosunek do Kościoła, do praw homoseksualistów itd. to są bzdrury i tematy zastępcze, a to, co jest naprawdę naprawdę istotne to sprawy gospodarcze, podejście do wolności ideologicznej, podatków itd.

I ja jestem gdzieś pośrodku, ale bardziej przemawia do mnie to podejście. Podatki to coś co wpływa na moje codzienne życie, a małżeństwa homoseksualne? W żaden sposób to na mnie nie oddziałuje, więc uważam że to ważniejsze. Powiedziałbym że walki o sprawy światopoglądowe to najczęściej w naszych warunkach tematy zastępcze. Coś się zmieniło w kwestii aborcji przez ostatnie 15 lat, czy rządzi SLD czy PiS czy PO? Nie, dużo bicia piany z obu stron, a prawo pozostaje po staremu, w międzyczasie można dzięki temu przepchnąć nowy podatek albo umieścić swoich kolesi w radzie nadzorczej państwowej spółki lub dać dobrze płatne reklamy zaprzyjaźnionym ze sobą mediom (to wszystko dotyczy każdej partii, Misiewicze są wszędzie). Czyli zajmować się dzięki temu po cichu rzeczami, które naprawdę powinny nas interesować...