wester napisał(a):

Kościół wniósł do naszej cywilizacji takie wartości jak miłość bliźniego, tolerancje. równość, (10 przykazań, nie zabijaj nie kradnie, nie kłam) To jest fundament na którym oparta była cała zachodnia Euriopa w tym i nasz kraj.
Gdy tego fundamentu zabraknie nasze społeczeństwo może zmierzać co raz bardziej w kierunku taplania się w błocie na woodstocku. Tzw "ideologia" rób-ta co chceta".
|
Ad1: Miłość bliźniego? haha! Nie wiem, gdzie Ty widzisz tą miłość. Całe średniowiecze w którym dominował KK było brudne, tępe i w pełni indoktrynowane. Równie dobrze możesz napisać, ze Socrealizm w PL kreował się tym samym. Głośno o tym mówili, a fakty są jakie są. Zresztą podobnie jest i Bogiem chrześcijaństwa: kreuję się na miłosiernego, jednocześnie skazuje ludzi na wieczną mękę i na cierpienia w tym życiu. I nie chodzi mi nawet o ludzkie, ale zwróć uwagę jak wiele zwierząt cierpi z głodu, chorób, czy będąc pożeranymi żywcem. A jednocześnie Bóg każe się nieustannie miłować i być czczonym jako rzekomo dobry.
Ad2: Tolerancję i równość: Proszę bardzo fakty:
Z Wikipedii:"Kościół katolicki w minionych wiekach nie sprzeciwiał się karze śmierci, a od średniowiecza aprobował ją, i to zarówno za głoszenie poglądów sprzecznych z katolicyzmem (herezja), czynienie czarów, kontakty homoseksualne."
Nie wiem czy znasz historię Łyszczańskiego, ale proszę bardzo:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Kazimi...szczy%C5%84ski
A najlepszym wyjaśnieniem tego, że teraz już tak nie robią jest fakt, że pożyczają sobie moralność od humanistów, którzy potępiają takie rzeczy, jak egzekucja czarownic, albo niewolnictwo. Rzeczy, o których biblia wraża się jasno, ale nie tak jak chciałby tego (obecnie)KK. Współczucie, nauka i inne wartości pojawiły się w Europie razem z Renesansem.
Ad3: X Przykazań Bożych:
1. "Nie będziesz Bogów cudzych przede mną"- to jest karane śmiercią w biblii. A w EU mamy wolność religijną hm....
2. "Nie będziesz brał imienia Pana Boga swego nadaremno" - Rany Boskie! O, Jezus!
3. "Pamiętaj abyś dzień święty święcił" Wg badania w 2017 roku przez KK na mszy uczestniczyło 28% ludzi wierzących. Na zachodzie te statystyki oczywiście są jeszcze mniej przychylne KK.
Ad4. Serio? Uważasz, że jednym powodem, dla którego ludzie się nie mordują, nie gwałcą i nie okradają jest groźba wiecznych mąk? No to przykro mi. Dziwnym trafem w Czechach, Japonii, czy innej Szwecji przestępczość jest dużo niższa niż w krajach religijnych. Z Wiki ponownie:
"W 2015 roku zakończyło się badanie, w którym dzieci wychowywane w religijnych rodzinach wypadły jako mniej altruistyczne oraz bardziej surowe w zakresie karania innych niż osoby pochodzące z rodzin niereligijnych. Według stanu na 2007 rok, badania pokazują, że typowy ateista, to osoba mniej autorytarna i słabiej ulegająca sugestii, częściej w związku małżeńskim, bardziej tolerancyjna wobec innych, przestrzegająca prawa, mniej dogmatyczna, mniej uprzedzona, współczująca, sumienna, dobrze wykształcona i o wysokiej inteligencji."
Co do Woodstocku: gadanie, ze tam chodzą ludzie się kąpać w błoci i robić inne "nieprzyzwoite" rzeczy, to jak gadanie, ze każdy kibic Wisły jest Sharksem i okradał swój klub