Wyświetl pojedynczy post
JudasPriest
Socios Wisła Kraków

Od: 04.2017

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 02.02.2019, 14:29
wester napisał(a):Wyświetl post
Kościół wniósł do naszej cywilizacji takie wartości jak miłość bliźniego, tolerancje. równość, (10 przykazań, nie zabijaj nie kradnie, nie kłam) To jest fundament na którym oparta była cała zachodnia Euriopa w tym i nasz kraj.
Gdy tego fundamentu zabraknie nasze społeczeństwo może zmierzać co raz bardziej w kierunku taplania się w błocie na woodstocku. Tzw "ideologia" rób-ta co chceta".
Ad1: Miłość bliźniego? haha! Nie wiem, gdzie Ty widzisz tą miłość. Całe średniowiecze w którym dominował KK było brudne, tępe i w pełni indoktrynowane. Równie dobrze możesz napisać, ze Socrealizm w PL kreował się tym samym. Głośno o tym mówili, a fakty są jakie są. Zresztą podobnie jest i Bogiem chrześcijaństwa: kreuję się na miłosiernego, jednocześnie skazuje ludzi na wieczną mękę i na cierpienia w tym życiu. I nie chodzi mi nawet o ludzkie, ale zwróć uwagę jak wiele zwierząt cierpi z głodu, chorób, czy będąc pożeranymi żywcem. A jednocześnie Bóg każe się nieustannie miłować i być czczonym jako rzekomo dobry.
Ad2: Tolerancję i równość: Proszę bardzo fakty:
Z Wikipedii:"Kościół katolicki w minionych wiekach nie sprzeciwiał się karze śmierci, a od średniowiecza aprobował ją, i to zarówno za głoszenie poglądów sprzecznych z katolicyzmem (herezja), czynienie czarów, kontakty homoseksualne."
Nie wiem czy znasz historię Łyszczańskiego, ale proszę bardzo: https://pl.wikipedia.org/wiki/Kazimi...szczy%C5%84ski
A najlepszym wyjaśnieniem tego, że teraz już tak nie robią jest fakt, że pożyczają sobie moralność od humanistów, którzy potępiają takie rzeczy, jak egzekucja czarownic, albo niewolnictwo. Rzeczy, o których biblia wraża się jasno, ale nie tak jak chciałby tego (obecnie)KK. Współczucie, nauka i inne wartości pojawiły się w Europie razem z Renesansem.
Ad3: X Przykazań Bożych:
1. "Nie będziesz Bogów cudzych przede mną"- to jest karane śmiercią w biblii. A w EU mamy wolność religijną hm....
2. "Nie będziesz brał imienia Pana Boga swego nadaremno" - Rany Boskie! O, Jezus!
3. "Pamiętaj abyś dzień święty święcił" Wg badania w 2017 roku przez KK na mszy uczestniczyło 28% ludzi wierzących. Na zachodzie te statystyki oczywiście są jeszcze mniej przychylne KK.

Ad4. Serio? Uważasz, że jednym powodem, dla którego ludzie się nie mordują, nie gwałcą i nie okradają jest groźba wiecznych mąk? No to przykro mi. Dziwnym trafem w Czechach, Japonii, czy innej Szwecji przestępczość jest dużo niższa niż w krajach religijnych. Z Wiki ponownie:
"W 2015 roku zakończyło się badanie, w którym dzieci wychowywane w religijnych rodzinach wypadły jako mniej altruistyczne oraz bardziej surowe w zakresie karania innych niż osoby pochodzące z rodzin niereligijnych. Według stanu na 2007 rok, badania pokazują, że typowy ateista, to osoba mniej autorytarna i słabiej ulegająca sugestii, częściej w związku małżeńskim, bardziej tolerancyjna wobec innych, przestrzegająca prawa, mniej dogmatyczna, mniej uprzedzona, współczująca, sumienna, dobrze wykształcona i o wysokiej inteligencji."
Co do Woodstocku: gadanie, ze tam chodzą ludzie się kąpać w błoci i robić inne "nieprzyzwoite" rzeczy, to jak gadanie, ze każdy kibic Wisły jest Sharksem i okradał swój klub