|
fqqs napisał :
Wiem jak się płaci podatki bo miałem firmę. A co niby będzie kosztem uzyskania przychodu w tym wypadku?
No chyba jednak nie bardzo. Vat zapłacimy różnicę vatowską za dany miesiąc. Zakładając, że jest sezon ogórkowy i nie mamy przychodów praktycznie wcale, a wiele kosztów klubu jest stałe będzie to mniejsza kwota niż 23% od kwoty w/w transferu. Bez tych transferów mielibyśmy VAT do ściągnięcia - ale każdy przedsiębiorca wie czym często się kończy ściąganie VATu od US.
Ciekawi mnie też fakt jaką kwotę podają dziennikarze - netto czy brutto i jak opodatkowane są transfery w futbolu, bo szczerze nie mam pojęcia. Zawsze byłem przekonany, że kwoty w futbolu są kwotami transferów netto, gdyż we wszystkich innych branżach na poziomie operuje się kwotami netto. Tylko małe 'firemki' operują kwotami brutto - a i to jest obecnie rzadkością. Dziwnym by było dla mnie operowanie kwotami brutto, gdyż transfery za granicę zapewne idą w netto, a VAT odprowadza bezpośrednio kupujący (chyba, że w futbolu jest inaczej, co by mnie ogromnie zdziwiło) u siebie w kraju.
Dochodowy możliwe, że w jakimś stopniu zapłacimy na koniec kwartału. W formie zaliczki. Zależy od wyniku za ten kwartał. Przypominam, że darowizny nie wliczają się do dochodu, więc bardzo możliwe, że dochód ten będzie niewielki.
Nie jestem prawnikiem od prawa Spółek SA, ale tak przynajmniej to wygląda w zwykłych firmach czy spółkach.
Ostatnio edytowane przez s1mone : 22.01.2019 o godz. 13:53.
|