Wyświetl pojedynczy post
Yggdrasil
Senior Member

Od: 10.2003

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 11.01.2019, 19:19
Wehrmacht napisał(a):Wyświetl post
To fakt.... ale jak pomysle o 0-5 z Legia, czy 0-4 z żydami, to nie wiem czy słowo uratowani jest na miejscu...... do dziś cały czas się tliło we mnie, że może jednak ten entuzjazm BL i JK i ogólnie pozytywny szum wokol Wisly pozwoli nam przejsc przez to wszystko w miare sucha stopa, nawet jesli bez Ondraska, Korta czy Bartkowskiego, ale po dzisiejszym widzę, że tego demontażu już się raczej nie da zatrzymać.
To mi troche przypomniało sytuacje przed II wojną światową w której była Polska.
Ziemkiewicz fajnie o tym pisze w książce "Jakie piękne samobójstwo"
Stawia tezę, że w momencie, kiedy było oczywiste (po tym jak Hitler przejął uzbrojenie Czechosłowacji i był gotowy do wojny już teraz dysponując najpotężniejszymi siłami w Europie) że my z Niemcami w wojnie nie mamy szans.
Upraszczam, bo tu wiele innych czynników jeszcze miało miejsce, ale generalnie, kiedy wiadomo że wojna skończy się biologiczną apokalipsą narodu, zdewastowaniem kraju i być może nieomal śmiercią istoty narodu, do wojny dopuścić nie wolno było.
Chociażby za cenę upokorzenia, chociażby za cenę utraty suwerennosci, może nawet niepodległosci.
Można gdybać i mnożyć scenariusze alternatywne, ale być może skończylibyśmy tak samo jak Węgrzy czy Słowacy, którzy niemcom ulegli i weszli w sojusz.
Beck miał prawo rzucić na szalę swój własny honor, swoje ambicje.. Jednak ryzyko biologicznej apokalipsy..ludobójczego unicestwienia całego narodu..to za dużo. Przetrwanie narodu jest ważniejsze niż chwilowa ambicja i duma.

I teraz wracając z tej długiej dygresji...
Walić po całości wyniki z czołówką..walić po całości jak w derbach dostaniemy 8-0 i będą się parchy obnosić z tym po kronikach.
Trzeba przeżyć, żeby wrócić silniejszym. Wycofać się z rywalizacji o wynik, zaszyć się, przegrupować..rozpoznać kto wróg kto przyjaciel..zebrać siły..wrócić i odzyskać co straciliśmy..wziąć rewanż.

Ale aby tak się stało WISŁA MUSI PRZETRWAĆ (biologicznie, że tak to ujmę nawiązując do metafory)
Przeżyć za wszelką cenę, aby móc walczyć innego dnia.
Odpowiedz cytując