Wyświetl pojedynczy post
FraMat
Senior Member

Od: 03.2003

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 09.01.2019, 13:57
funkykoval napisał(a):Wyświetl post
@FraMat

Oczywiście, że Kancelarie nie mają żadnej mocy stwierdzenia faktu, ale aby dowieść, że Pan Mats "śmiejący się Szwed" Hartling nabył akcje Wisły SA będzie musiał dowieść w sądzie.....

Wszak Zarząd Wisły SA odmówi mu prawa wpisu do księgi akcyjnej, gdyż uznano, że umowy jest nieważna, a dochodzić swoich praw może przed sądem w Polsce a nie arbitrażowym w Sztokholmie.......
Natomiast prawnicy, którzy zapoznali się z treścią umowy zdecydowanie stwierdzili, że ona nie obowiązuje a całość akcji jest w rękach TS (oczywiście nie chodzi o dokumenty akcji tylko prawo własności i wynikające z nich prawa akcjonariuszy). Gdyby było inaczej nikt nie robiłby zamieszania z podwyższeniem kapitału w spółce....

PS poza tym mam wrażenie, że umowa sprzedaży akcji została spisana na podstawie wzorca ściągniętego z google.com a nie przez prawników..... Sam fakt, że do umowy zastosowanie ma prawo polskie, a sądem arbitrażowym jest sąd w Sztokholmie to kuriozum jakiego nikt nie widział.....
Wszystko pięknie i pewnie masz rację, ale ja tylko zastanawiam się czy wiara w zapewnienia prawników nie może obrócić się kiedyś przeciwko TS.
Czy, jeśli Hartlin zdecyduje się na rozstrzygnięcie sądowe, nie okaże się nagle, że są jakieś dodatkowe papiery i Hartling ma rację a TS będzie musiało jeszcze za to zapłacić.

Po prostu, w świetle ostatnich wydarzeń (i nie tylko) mało wierzę w zapewnienia prawników i kancelarii prawnych. Dopóki Sąd nie rozstrzygnie, lub któraś ze stron się nie wycofa, na dwoje babka wróżyła.
To tylko moje zdanie, z którym nikt nie musi się zgadzać

...nie będę wchodził w dalsze dyskusje z idiotą....

Odpowiedz cytując