VanBasten napisał(a):

No własnie .....teraz mi daliście do myślenia . Bo w normalnej sytuacji w razie upadku spółki akcyjnej wchodzi syndyk , który spienięża wszystko co się da , łącznie z nazwą , herbem itp . Z tego co piszecie wynika , że w sumie my wtedy tylko musielibyśmy reaktywować sekcję piłki nożnej w ramach TS . Sprawa herbu i nazwy jest wtedy rozwiązana . To pocieszające bo bałem się sytuacji , że trzeba by jeszcze o to walczyć .
Natomiast co do stadionu .....wyobrażacie sobie Wisłę po za R22 ? Bo ja nie ...
PS No ale chwila . A gdyby wtedy pojawił się jakiś sponsor to nie trzeba by zakładać od nowa spółki ? Bo rozumiem , że ktoś taki nie chciałby , żeby mu klubem rządzili ludzie z TS .
|
Po ogłoszeniu upadłości nadal istnieje Wisła Kraków S.A. tylko z dopiskiem w upadłości. Mają herb S.A. i prawo do nazyw Wisła Kraków S.A. Dopiszę, że klubem w upadłości oczywiście zarzadza syndyk i sprzedaje co się da żeby zaspokoić wierzycieli. Natomiast nic nie stoi na przeszkodzie żeby TS od nowa powołał sobie sekscję piłkarską pod nazwą TS Wisła Kraków. Nie musi to być nawet spólka - to jest wymagane od określonego poziomi rozgrywek. I ten nowy twór może korzystać z herbu TS i nazwy TS Wisła Kraków.
Tak jest na przykład w Częstochowie w klubie żużlowym. Istniał sobie klub Włókniarz Częstochowa S.A., który narobił długów i upadł - obecnie nadal jest w upadłości, nie uczestniczy w rozgrywkach. Po upadku Włókniarza SA, SCKM Włókniarz Częstochowa (stowarzyszenie z którego wywodził się ten upadły Włókniarz) powołało nowego Włokniarza Częstochowa, który obecnie jeżdzi już w ekstralidze żużlowej w związku z czym musiał się przeistoczyć w Włókniarza SA. Na chwilę obecną są 3 kluby: Stowarzyszenie SCKM Włókniarz Cżestochowa, Włókniarz SA w upadłości (oba nie uczestniczą w rozgrywkach) i nowy - Włókniarz Częstochowa SA jeżdżacy w ekstralidze.
Nawiasem mówiąc to już chyba drugi identyczny numer w Częstochowie.