WannaBe napisał(a):

@wolfy : 1) nie u każdego operatora się płaci za zewnętrzny adres IP, teraz już coraz częściej się nie płaci. A w usługach biznesowych zewnętrzny adres IP jest raczej standardem.
2) oczywiście że da się wyśledzić kto jest właścicielem danego adresu IP (nie w sensie konkretnej osoby, ale że np. ten adres należy do TS-u), ale do tego niezbędna jest współpraca operatora, od którego ten ktoś ma łącze internetowe.
|
1) Nie wiem jak jest teraz z operatorami dla firm, ale w sytuacji gdy szukamy "informatora" który pisze przez Playa albo UPC przez domowy internet to bez znaczenia.
2) Czyli się nie da bez udziału policji, bo obawiam się że operatora nie przekona "chcemy wiedzieć czy informator filipowski z forum Wisły jest wiarygodny". Chyba że masz pakiet i chcesz się pobawić.
Też jestem z branży (chociaż samymi sieciami się mało zajmuję), też wiem że jak Ci zależy to gościa znajdziesz (nie zawsze legalnie), nie ma to zastosowania dla aktualnej rozmowy. A ta dotyczyła nie tracerouting101, tylko sprawdzenia kogoś przez forum.