Wyświetl pojedynczy post
master777
Senior Member

Od: 04.2010

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 26.12.2018, 11:47
majkelson777 napisał(a):Wyświetl post
W sumie to mam takie pytanie dla ludzi, którzy naprawdę wiedzą jak to wygląda(chociaż nie wiem czy są tacy przy takim braku transparentności). Być może ktoś już o tym pisał, ale w tym wątku jest tyle zbędnych postów, że już się pogubiłem.

Co tak naprawdę może obecnie zrobić Pietrowski? Władze Towarzystwa Sportowego Wisła podpisały umowę warunkową na sprzedaż stu procent udziałów, podały się do dymisji. Kto przez te 6 dni w tym okresie przejściowym ma jakąś moc decyzyjną i jakie tak naprawdę ma uprawnienia? Bo ludzie piszą o przelewach, KRS itd. i ciężko się już w tym połapać.
Zgodnie z KRS Wisły Kraków S.A.:

do składania oświadczeń woli w zakresie praw i obowiązków majątkowych i niemajątkowych spółki oraz podpisywania w imieniu spółki upoważnieni są: a)w przypadku zarządu jednoosobowego - samodzielnie prezes zarządu b)w przypadku zarzadu wieloosobowego - dwóch członków zarządu działających łącznie, z których, co najmniej jeden pełni funkcję prezesa zarządu albo wiceprezesa zarządu.

Nie za bardzo wiadomo, jaki status ma Pan Pietrowski. Jest co prawda wskazany, jako "tymczasowy prezes", ale równie dobrze może to być tylko figura retoryczna i prezesem formalnie nie jest. Jeżeli była uchwała akcjonariuszy o jego powołaniu, to może działać od podjęcia tej uchwały (nie musi czekać na wpis do KRS).

Wiadomo, że Wisła ma długi. Nie mam natomiast wiedzy, czy ma jakieś środki trwale, np. komputery lub inne urządzenia biurowe, niezbędne w funkcjonowaniu, ale które jednak można próbować spieniężyć - oczywiście zakładając skrajnie mroczne scenariusze.

Niemniej jeżeli rzeczywiście zachodzą już przesłanki do złożenia wniosku o upadłość, a nowy Pan Prezes nic z tym tematem nie zrobi, to również odpowiada na zasadzie art. 299 ksh.
Odpowiedz cytując