Prezydent Majchrowski jest i zawsze był dyplomatyczną miernotą , a interesy robił z przedsiębiorcami w komunistycznym stylu (ja Tobie to, a Ty mi to), ale już pomijając jego wypowiedzi o inwestorze chciałem zwrócić uwagę na aspekt związany z Funduszami Inwestycyjnymi.
No właśnie funduszamiâŚ. które tak prawdę mówiąc nie posiadają własnych pieniędzy. Dla wielu to może i nowość, ale fundusze inwestycyjne (nie licząc kapitału zakładowego podobnie jak banki) obracają tylko pieniędzmi które zostały zainwestowane tam przez zwykłych obywateli i z założenia najczęściej taka nazwijmy to korporacja inwestuje w akcje na giełdach finansowych by uzyskać jak największy % zysku(gdzie nawet można handlować uprawnieniami do emisji CO2).Zbiorowo lokowane środki mogą być tez zbiorowo likwidowane przez członków funduszu, co powoduje że muszą się liczyć w każdej chwili na dużą skalę wypłat i o ile zbycie akcji giełdowych jest możliwe w relatywnie krótkim czasie to już inwestycje budowlane(o ile profil inwestycyjny funduszu może dopuszczać taki rodzaj działalności) nie dają takich możliwości wycofania się w celu zaspokojenia roszczeń udziałowców. Budowlanka ma sens, lecz zwrot poniesionych nakładów następuje po około 20 latach( fachowcem nie jestem

), a inwestowanie w spółkę piłkarską przynosi jedynie straty.
W tym przypadku dalej ma to sens jeżeli jest to wykorzystywane do działań reklamowych dla dużych koncernów np. linie lotnicze, spółki gazowe itp... a w Naszym przypadku pojawia się tajemniczy człowiek bez znanego nazwiska ani nawet z Globalnie znanej jakiejkolwiek spółki i w dodatku izoluje się od świata mediów, które zapewniają na tym etapie darmowa reklamę (może to i nawet jest dobre dla takie kogoś takiego jak BC którego wizytówką jest TFK. On to właśnie potrzebował jedynie reklamy własnej marki, ale od początku było wiadome co to za firma i jaki profil działalności prowadzi i mniej więcej jakim majątkiem dysponuje oraz jakie ma obroty finansowe, bo jako SA raportuje w KRSie)
Postępowanie nowych inwestorów jest bardzo zbliżone do akcji jaką wywiną już JM. On tak samo mówił o jakiś tam gwarancjach bankowych, listach intencyjnych ze sponsorami-ostatecznie fałszywych- jako źródłach finansowania dla Wisła SA. Zakładam też drugą opcje w której Panowie faktycznie posiadają mamone pochodząca z FI, ale jak wspomniałem te planowane inwestycje nie daja realnego zwrotu, czyli pompowanie kasy w klub może być tylko zwyczajnym bardzo głośnym i krótkotrwałym paleniem pieniędzy na wzór rodem z Amber Gold- tam też MP topił kasę(wpłacaną przez ludzi) w intensywnej agresywnej działalności lotniczej gdzie były tylko wydatki a przychody z działalności się rozpływały- np. znikały u niemieckiego pośrednika biletowego- ciekawe to było.
Na koniec dodam iż mam nadzieję, że się grubo pomyliłem, a cała ta transakcja będzie krystalicznie czystą i uczciwą zagrywką, która na długie lata zapewni Nam Byt na najwyższym poziomie. Wszystkim Życzę Zdrowych i Wesołych Świąt