Wyświetl pojedynczy post
abedipele
Member

Od: 07.2007

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 20.12.2018, 08:45
Cytat z dzisiejszego onetu:
Cytat:
Montague: Rynek trudny do zweryfikowania

O sytuacji Wisły wypowiedział się także James Montague, autor książki „Klub Miliarderów”. – Nie jestem w stanie podać przykładu innego klubu w Europie przejętego przez kogoś z Kambodży. Jeśli klub kupuje ktoś, o kim nic nie wiadomo, powinno się to traktować jako ostrzeżenie – mówi.

Kiedy słyszę, że inwestor z Kambodży kupuje klub w Europie, zapala mi się czerwona lampka. To państwo niesamowicie przeżarte korupcją, z mało demokratycznym społeczeństwem i bardzo nietransparentnymi standardami. Trudno znaleźć historię życia niektórych postaci. Nie można napisać niczego złego o rodzinie królewskiej. Duża część Azji jest pod tym względem bardzo trudna, a Kambodża należy do najtrudniejszych rynków. Jeśli w transakcji nie bierze udziału żaden ekspert od tamtejszego rynku, byłbym bardzo ostrożny. Pytałem o Vannę Ly kolegów dziennikarzy pracujących w Kambodży, jednak go nie znają. Dlatego byłbym bardzo ostrożny. Da się oczywiście znaleźć w Azji porządnego inwestora, jakim był choćby właściciel Leicester City, ale najpierw to nowi inwestorzy powinni z pełną transparentnością udowodnić, że nie są oszustami. Nie jestem w stanie podać przykładu innego klubu w Europie przejętego przez kogoś z Kambodży. Jeśli klub kupuje ktoś, o kim nic nie wiadomo, powinno się to traktować jako ostrzeżenie. Bo zwykle nic o nim nie wiadomo z określonego powodu. AC Milan też został przejęty przez inwestora, który miał być magnatem w branży górniczej, a potem zostawił klub w chaosie. Po co ludziom z Kambodży Wisła Kraków? Obecnie bardzo trudno kupić klub ze światowej czołówki. Wisła daje nadzieję awansu do fazy grupowej Ligi Mistrzów przy relatywnie niskich nakładach. W wariancie optymistycznym taką kalkulację mogli przeprowadzać nowi właściciele Wisły.
Odpowiedz cytując