JudasPriest napisał(a):

@Kocur ""By mówić o odejściu z Kościoła trzeba wiedzieć, czym jest Kościół...""
No pewnioe, tylko zauważ, że ja nie napisałem słowa przeciwko KK, a jedynie przeciwko wierze. Nawet jeśli KK nie jest w żaden sposób zły itp to nie zmienia faktu, że fałszywość chrześcijaństwa automatycznie powoduje, że Kościół jest zbędny. Skoro jego podstawa (biblia) nie jest prawdziwym, natchnionym dziełem Boga,.
|
No właśnie tu jest błąd

Jeszcze raz powyższy cytat - Kościół to nie tylko instytucja - mówiąc "naszego Kościoła Świętego" Katolik ma na myśli całą wspólnotę - ludzi, historię, dobre uczynki - nie budynek czy Rydzyka.
JudasPriest napisał(a):

|
Kto pluje? Poza tym, jeśli uważasz, że ludzie na łożu śmierci zmieniają poglądy to jesteś błędzie. Nie tylko z autopsji, ale nawet książek ks. Kaczkowskiego wiem, że to tak nie działa..
|
Znam takich osobiście którzy zmieniali zdanie już nie mówiąc o niektórych "celebrytach" lansowanych w mediach - typowy przykład "Jak trwoga to do Boga".
Po prostu jest chora moda na bycie "anty Katolikiem" i to nie tylko w Polsce ale i w Europie.
Przykład:
Ileś % policjantów z drogówki bierze w łapę ale ogólnie policja jest ok
Ileś % polityków bierze w łapę ale ktoś na nich głosuje i nawet obdarza zaufaniem w ankietach / rankingach
Ileś % nauczycieli molestuje nieletnich na WF np. ale nauczyciel to instytucja i ogólnie jest ok
Ileś % księży molestuje nieletnich = cały Kościół to zło i kler to dzieło szatana .. WTF