Wyświetl pojedynczy post
regan
Senior Member

Od: 05.2004

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 09.12.2018, 01:36
MaLk napisał(a):Wyświetl post
Bzdura.

Inna sprawa, że ostatnie przecieki sugerują, że i tych ugód nie realizują.
Nie. Bzdurę napisałem w innym miejscu, ale to ze względu na fakt ze użyłem skrótu myślowego bo pisałem na szybko wracając z meczu.

A mianowicie napisałem, że niewypłacalność spółki jest wtedy kiedy zarząd nie realizuje ugód zawartych z wierzycielami... to nieprawda. Bo tak na prawde to nie jest zadna podstawa do ogłoszenia stanu upadłościowego spółki. O wymagalności roszczeń musi zdecydować najpierw odpowiedni sąd a nie porozumienie miedzy stronami. Dopiero jak sąd zdecyduje o wymagalnosci roszczeń i jak dluznik nie bedzie w stanie spłacać zobowiązań(nie będzie miał odpowiednich przychodów na pokrycie bieżącej działalności i na spłatę sądownie wymagalnych zobowiązań) to wtedy zgodnie z prawem sąd w postępowaniu może uznać dłużnika za niewypłacalnego. I wtedy dopiero gdy taka niewypłacalność się pojawi zgodnie z prawem upadłościowym zarządca spółki ma 30 dni na rozpoczęcie postepowania upadlosciowego spółki, jesli tego nie zrobi w tym terminie to dopiero wtedy sąd moze uznac odpowiedzialnosc cywilną, majatkowa zarzadcy lub odpowiedzialnosc karną. Czyli podsumowując. Jeśli Sarapata zrobi wszystko zgodnie z prawem to nic jej nie grozi.

Dobcio napisał(a):Wyświetl post
Jakbym czytał KSH to bym rzeczywiście wiele nie przeczytał tak jak Ty.
Przeczytaj lepiej prawo upadłościowe albo przestań się udzielać jako prawnik od siedmiu boleści
Najpierw trzeba przeczytac KSH zeby dowiedziec sie
czym jest spółka akcyjna i jaka odpowiedzialnosc obowiązuje zarząd w takiej spółce, żeby potem móc odpwiednio stosować przepisy prawa upadłościowego w tym wypadku
Jest naprawde duzo opracowań w interncie na ten temat, wiedza jest powszechna, poczytajcie sobie o tym jak macie wątpliwości.
Ostatnio edytowane przez regan : 09.12.2018 o godz. 02:25.
Tylko Wisła!
Odpowiedz cytując