Wyświetl pojedynczy post
IncognitoTSW
Socios Wisła Kraków

Od: 08.2008

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 30.11.2018, 10:13
Cytat:
To ja opowiem inną historię.
Pracodawca łapie dobre zlecenie i potrzebuje zatrudnić dodatkowo 5 osób. Na początek na czas określony na jeden rok. Jak się sprawdzą i wszystko będzie dobrze funkcjonować, to na czas nieokreślony. Średnie wynagrodzenie w firmie na stanowiskach produkcyjnych ok. 4500zł na rękę. Całość płacona legalnie, na konto, od całości ZUS i dochodówka.
Na 5 wakatów zgłasza się 4 chętnych. Pierwszy mówi, że chciałby mieć na umowie najniższe ustawowe wynagrodzenie, a reszta do koperty, bo ma komornika na głowie. Drugi mówi, że może mieć na umowie max. 2500 brutto i reszta do koperty, bo chciałby dostawać 500plus na wszystkie dzieci. Trzeci mówi, żeby dać mu na umowie najniższe wynagrodzenie, a resztę plus te wszystkie ZUSy i podatki, to też do koperty, bo on jest sam, ale nie będzie utrzymywał tych wszystkich darmozjadów ze swojej pracy i woli sobie sam odkładać. Jest i czwarty, nie ma co prawda takich wymagań, ale nawet na rozmowę kwalifikacyjną o pracę nie potrafi przyjść całkiem trzeźwy.
Tyle. 4 osoby i więcej nie ma, a potrzebujesz 5, bo inaczej zawalisz kontrakt. Taki jest teraz rynek pracy. Którego byście wybrali?
Nie twórzcie proszę czarno-białego świata, że wszyscy pracodawcy, to takie szuje, za to wyzyskiwani pracownicy tacy honorowi. Nie jest tak i nie jest też na odwrót.
Zarówno pracodawcy jak i pracownicy muszą obracać się w jednakowych realiach rynku i konkurencji. Raz jest to rynek pracodawcy, innym razem rynek pracownika.

P.S. Nie jestem wyborcą ani PO, ani PIS.
pozdr
OSC.N.
o to, to. Wielu, naprawdę wielu pracowników stawia jako warunek konieczny do zatrudnienia, żeby większość szła pod stołem, bo alimenty, komornik, 500plus... o takich ludziach mówicie, że są przedsiębiorczy

Proponuję założyć wyborcom PiS dzialalność gospodarczą, płaćie pracownikom więcej niż konkurencja i broń boże nie inwestujcie we flote, nieruchomości itp, szef ma być biedny jak szeregowy kowalski. Poza tym tylko PRACA FIZYCZNA JEST CIEZKA, oni za tymi biurkami najwicej pieniedzy biorą za pierdzenie w stolek

Odpowiedz cytując