@czaro - a czy Wisła w tym momencie płaci komukolwiek?
@wiesniak:
W wywiadzie prezes odniosła się do zastanego długu, że "Na pewno było to więcej niż 12 mln złotych.". Dotyczyło to bezpośrednio wypowiedzi p. Miętty-Mikołajewicza (niech mi ktoś mądry napisze - czy to się deklinuje?

), który wspominał o wysokości zadłużenia równej 12 mln zł.
Źródło:
https://sport.interia.pl/klub-wisla-...-1,nId,2415794
Wykorzystując pozostałe doniesienia które się pojawiały przy przejmowaniu Wisły przez TS możemy sobie to tak mocno zaokrąglając policzyć:
Około 4.5 mln zł - zaległości przy opłatach za stadion. Do tego dochodziło kolejne 1.5 mln zł za II połowę 2016r.
Koszt zakupu Wisły S.A. - 5 mln zł.
Można było też znaleźć że klub miesięcznie pochłaniał 2 mln zł.
Do tego warto spojrzeć na plotki które pojawiały się o "spadku" który zostawił p. Cupiał. W tym samym wywiadzie prezes wspominała, że "Zalegaliśmy olbrzymią sumę poprzedniej firmie ochroniarskiej czy np. firmie, z którą Wisłę łączyła umowa agencyjna na wyłączność". Grzebiąc troszkę głębiej w odmętach internetu:
Firmie Impel byliśmy dłużni 1 mln zł, kolejny 1 mln zł Tauronowi & MPEC.
Prowizje menedżerskie to 1.5 mln zł, a długi wobec byłych zawodników to 2.5mln zł.
W międzyczasie doszły zadłużenia wobec Genkowa i Jovanića, sięgające ok. 3,2 mln zł.
Oczywiście zakładając najgorszy finansowo scenariusz. Łączna kwota długu? Około 20 mln zł w momencie przejęcia.
I tak na koniec trzy luźne wnioski:
1. Dane z których to liczyłem były wzięte z różnych artykułów, więc zapewne do rzeczywistości miały się mocno średnio. Równie dobrze dług może być mniejszy, tudzież większy o jakieś 5mln, albo i więcej

2. Wydaje mi się że rozbieżność 12 mln wg. p. Miętty-Mikołajewicza, a "więcej niż 12 mln złotych" wg. prezes mógł się równie dobrze wziać z liczenia kosztów zakupu przez TS.
3.
rokfor pewnie ma rację - Janekx najpewniej pomylił to z długiem w całości