Wyświetl pojedynczy post
czaro
Senior Member

Od: 11.2004

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 04.11.2018, 20:33
Mnie na początku sezonu uderzało to, że piłkarze próbowali podań albo wyjść z piłką na granicy ryzyka i - ku mojemu zaskoczeniu - wychodziło im to i stwarzało niesamowite zagrożenie dla przeciwnika. Takie rzeczy, jak myślę, biorą się z przygotowania fizycznego i mentalnego. Piłkarz czuje, że góruje nad rywalem, że go zabiega i zdominuje, więc robi "coś więcej". Ale też, jak piszesz, nie dotyczyło to tylko decyzji indywidualnych. Drużyna często próbowała podaniami przechodzić przez boisko, niekiedy nawet zaczynała to robić na wysokości własnego pola karnego, co również przyprawiało mnie o palpitację serca. A jednak wychodziło.

Teraz przestało wychodzić, więc piłkarze przestali próbować. Jest tak, jak piszesz: gorzej się poruszają jako formacje i jako jednostki. Piłkarze są wyraźnie pod formą i drużyna też, a to sprawiło, że zamiast premii jakościowej za pewność siebie obniżamy efektywność przez niższe morale (zobacz, z Legią udała nam się jedna akcja i od razu zaczęli inaczej grać). Wątpię, żeby kwestia wynagrodzeń odgrywała główną rolę, bo stara gwardia jest przyzwyczajona, a nowi wiedzieli na co się piszą.

Nie będzie łatwo odwrócić tego trendu, bo mamy początkującego trenera i starych/podupadłych/słabych/młodych (do wyboru w zależności od delikwenta) piłkarzy, ale jest to jak najbardziej do wykonania. I w tym kontekście też się z Tobą zgadzam, jeśli trend ma zostać odwrócony, to coś się musi zmienić (na logikę). Zmienić musi coś trener, a czy będzie to przeprowadzenie jakiegoś cyklu przygotowania fizycznego czy większa ingerencja w plan treningowy, tego ani ja ani Ty tutaj nie stwierdzimy, bo nie mamy do tego przygotowania teoretycznego i wiedzy z szatni.

I żeby ukontentować drugą stronę dyskusji: taka zniżka wydaje mi się normalnym stanem rzeczy w biednej i słabej kadrowo drużynie o średnich aspiracjach. Nie ma co tu płakać, bo nabiliśmy punktów i zagraliśmy parę meczów tak, jak się nikt tego nie spodziewał. Mieliśmy się w tym sezonie utrzymać i wygląda na to, że będziemy zimować w pierwszej 8. Pod tym względem jest bardzo dobrze.

Także do (dalszej) pracy, Trenerze Stolarczyku. Powodzenia.
Konta "czaro" na innych portalach (w tym tt) nie są moje. Nie odpowiadam za publikowane tam treści.
Odpowiedz cytując