Wyświetl pojedynczy post
MaLk
Socios Wisła Kraków

Od: 08.2016

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 12.10.2018, 22:58
pawkow napisał(a):Wyświetl post
Czy taki zapis nie oznacza tylko czynności do jakich jest uprawniony pełnomocnik w zakresie tego co może w imieniu przedsiębiorcy zrobić w CEIDG i tym samym nie wyklucza szerszego zakresu pełnomocnictwa.
Nie wyklucza. Problem jest taki, że w ogólnej rubryce zakres pełnomocnictwa nie ma żadnego wpisu.

Ustawa o CEIDG wymaga, aby zakres pełnomocnictwa został ujawniony we wpisie i tylko w takim ujawnionym zakresie można się na to powoływać. Stara ustawa o swobodzie działalności gospodarczej wymagała, aby wraz z danymi pełnomocnika wpisany był zakres spraw, które obejmuje dane pełnomocnictwo. Nie wspominając już o tym, że przepisy dot. skutków wpisania pełnomocnictwa do CEIDG dotyczą tak naprawdę tylko kwestii prowadzenia spraw przed organami administracji publicznej.

Cytat:
A jeżeli to jest pełen zakres pełnomocnictwa
Pełen to znaczy jaki? W Polsce są trzy rodzaje pełnomocnictwa (plus prokura) i żaden z nich nie jest pełny. Z przepisów nie wynika domniemanie pełnomocnictwa ogólnego.

Cytat:
na logikę, nie należało po prostu pójść pogadać z P. Agnieszką zakładając że jednak jest możliwość że kontakt z Miskiem ma?
Na logikę, to Misiek był poszukiwany i gdzieś się ukrywał. Nie wiem czy w związku z pewnym przepisem dot. utrudniania postępowania karnego (przewiduje jedynie do 5 lat pozbawienia wolności) chciałbym w takiej sytuacji uzyskać jakikolwiek kontakt z ukrywającą się przed policją osobą. Nie wiem nawet czy ta Agnieszka chciałaby się takim kontaktem podzielić, zakładając, że go w ogóle miała. Pytanie zresztą czy ona w ogóle była tą konkubiną, a więc czy była chroniona przed odpowiedzialnością karną za ukrywanie poszukiwanego. Skąd niby to mamy wiedzieć (abstrahując już od tego, że publiczne roztrząsanie tego kto z kim sypia mnie brzydzi). Wreszcie - pytanie pracowników o ich życie prywatne jest niezgodne z prawem.

Te wszystkie Jadczakowe rozważania są w ogóle bez sensu, bo zakładają, że to ukrywanie się Miśka to była taka nic nie znacząca błahostka bez wpływu na zachowania innych, co najwyżej lekkie utrudnienie w prowadzeniu biznesu.
Odpowiedz cytując