|
O czym Wy piszecie.
Po pierwsze. Wisła może bez problemu sprzedać prawo użytkowania wieczystego nieruchomości.
Po drugie. Atrakcyjność lokalizacji i to co można ulokować na nieruchomości determinuje cenę. To że jest to atrakcyjna lokalizacja (a gruntów w Krakowie coraz mniej) dla potencjalnego kupującego nie będzie to problemem że jest to prawo użytkowania wieczystego.
Po trzecie. Odnosząc się do punktu drugiego to czy działka jest atrakcyjna decyduje okres zwrotu z inwestycji. Z tego co pamiętam to chyba postało 90 lat użytkowania. Okres zwrotu z inwestycji to mniej niż 10 lat (w przypadku hotelu niech jakiś ekspert się wypowie jak z tym jest bo już w tym nie siedzę). W tym czasie to taki hotel zostanie zburzony i postawiony 2 razy.
Po czwarte. To co jest na działce przechodzi na własności właściciela. Po 90 latach to będą bezwartościowe budynki. Nie jestem pewien czy przypadkiem nie trzeba przywrócić terenu do pierwotnego stanu - czy inwestor nie musi wyburzyć zabudowań.
Po piąte. Plan zagospodarowania terenu. W poście numer 9553 jest to fajnie wytłumaczone. A z tym niekomercyjnym wykorzystaniem terenu to nie wiem skąd się to wzięło (konkretne źródło proszę). Podobna sytuacja była po drugiej stronie stadionu. Tam były jakaś afera że budują apartamenty zamiast hotelu. I co ? I nic.
Po szóste. Idealnym rozwiązaniem jest stworzenie spółki celowej. Tak jak zrobiła Garbarnia (część sprzedali i dostali za to kasę na bieżącą działalność a resztę wniesiono do spółki). My wchodzimy z gruntami a inwestor z kasą i know-how. Czerpiemy zyski przez dziesiątki lat a nie dostajemy jednorazowego zastrzyku gotówki. I to zbudowałoby stabilność klubu.
Powód: coś jeszcze mi się przypomniało
Ostatnio edytowane przez krakus76_ : 26.09.2018 o godz. 15:17.
|