Wyświetl pojedynczy post
czaro
Senior Member

Od: 11.2004

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 20.09.2018, 22:00
MaLk napisał(a):Wyświetl post
Nie, nie można. Może tam być całkiem sporo przypadków możliwości wypowiedzenia, świadczących o braku zaufania też, ale, jak już wspomniałem, prawdopodobieństwo akurat klauzuli dotyczącej zarzutów, listu gończego itp. jest znikome, bo takich postanowień się w praktyce po prostu nie spotyka.
Ja regularnie stosuję w umowach sponsorskich postanowienie o możliwości odstąpienia od umowy i zwrocie kwoty sponsoringu + odsetki w przypadku narażenia sponsora na straty wizerunkowe spowodowane naruszeniem prawa przez sponsorowanego. Ale to sponsoring, więc się godzą.

Nie spodziewam się analogicznego postanowienia w umowie, o której rozmawiamy, choćby ze względu na fakt, że inna jest pozycja negocjacyjna stron (Wisła potrzebuje pieniędzy, siłownia je płaci) i wciąż wałkowane związki zarządu i środowiska kibicowskiego.

Natomiast gdybym był prawnikiem Wisły, to wpisywałbym to i jeszcze rozbudowywał o kary umowne do każdej umowy użyczenia, najmu etc. z szeroko pojętym środowiskiem kibicowskim. Tak na wszelki wypadek, właśnie ze względu na fakt, że klimaty kibicowskie są bardzo drażliwe.

MB1906 napisał(a):Wyświetl post
Przez chwilę nie pomyślałem nawet, iż wspomniane warunki mogą dotykać zarzutów karnych czy karalnosci to poprostu science fiction.
I właśnie dlatego po raz kolejny pokazujesz, że nie wiesz, o czym piszesz. Dla mnie to wcale nie byłoby science-fiction, pierwsze co bym zrobił to wpisał coś takiego do umowy użyczenia z kibicami na to pomieszczenie, w którym trzymali skrojone flagi.

MB1906 napisał(a):Wyświetl post
Jasne dzieki. Czyli wlasciwie podnoszac zarzut o silownie na miejscu bylby bardziej sam fakt wynajecia jej Miskowi(wizerunek abstrahujac od finansow) niz, ze umowy nie rozwiazuja(bo tu wyglada, ze nie ma podstaw prawnych).
Na nic nie wygląda, bo nie znasz umowy.

Skończmy już ten temat najmu, bo Sarapata się już do tego odnosiła: powiedziała, że nie ma możliwości wypowiedzenia umowy. Mając na uwadze fakt, że Wiśle potrzeba pieniędzy nie jest to także wskazane ze względów ekonomicznych.
Ostatnio edytowane przez czaro : 20.09.2018 o godz. 22:03.
Konta "czaro" na innych portalach (w tym tt) nie są moje. Nie odpowiadam za publikowane tam treści.
Odpowiedz cytując