Wyświetl pojedynczy post
czaro
Senior Member

Od: 11.2004

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 08.09.2018, 18:01
regan napisał(a):Wyświetl post
Przedsądowe wezwanie do zapłaty jest wymagalne w przypadku złożenia pozwu z art. 187 par. 1 p. 3. Te przepisy są nowe (od stycznia 2016), także większość osób niesiedzących w temacie może nie być świadomych tego, że sądy patrzą teraz na to, czy strony postępowania próbowały w jakiś sposób polubownie rozwiązać sprawę. Ja akurat miałem z tym przygodę niedawno, więc trochę na ten temat się podowiadywałem.
Wg mnie podjęcie mediacji, o którym piszesz, nie jest wymogiem formalnym wniesienia pozwu. Jest nim informacja, czy takie próby podjęto. Inną sprawą są natomiast konsekwencje wniesienia takiego pozwu, związane z praktyką postępowania sądów i ew. postępowaniem, które opisywałeś. Ujmując to najprościej: czym innym jest nie móc czegoś zrobić, a czym innym jest móc zrobić coś nieskutecznego. Właśnie dlatego takie wezwanie służy za formę polubownego rozwiązania, że umożliwia dłużnikowi wywiązanie się z zobowiązań, pomimo że wierzyciel mógł już wnieść pozew.

Ja się takimi rzeczami nie zajmuję, więc jak będę miał chwilę, to jeszcze to sprawdzę.

Był na forum jakiś koleżka, który wyraźnie się wypowiadał, jakby na co dzień tłukł masowo takie wezwania i pozwy w jakiejś kancelarii, on na pewno będzie wiedział.
Konta "czaro" na innych portalach (w tym tt) nie są moje. Nie odpowiadam za publikowane tam treści.
Odpowiedz cytując