Cytat:
|
Wydawało mnie się iż ryczałt jest najniższy w całej stawce możliwych podatków. Jeśli rozliczysz przychód na zasadach ogólnych masz skalę a w niej 18% i więcej. Jak założysz działalność gospodarcza - 19% od dochodu. Wydawało mnie się też że najem okazjonalny nie jest inaczej opodatkowany, przynajmniej dla zwykłego Kowalskiego z Airbnb. Jeśli jest inaczej chętnie doczytam tylko daj znać gdzie i czego szukać.
|
Ryczałt na poziomie 8,5 procenta jest od przychodu za wynajem długoterminowy ,ale nie jest to opłacalne.
Może spokojnie amortyzować mieszkanie i nie płacić w 100% legalnie.
Cytat:
|
Też mi sie wydaje, że taka była idea tego postu. Ale na razie tego nie widze. Bo to wygląda na tekst zagorzałego przeciwnika obecnego rządu, rzucającego oskarżeniami bez podstaw. Bo na razie skarbówka nic takiego nie robi.
|
Idea tego postu jest taka,że mając jeden pokój w mieszkaniu wolny i chcą sobie dorobić to będzie trzeba niedługo działalność gospodarczą otwierać.
Co do zagorzałego przeciwnika Pis-u to obecnie jak najbardziej.Nie łudziłem się ,że to będzie to droga obniżania podatków jak to miało miejsce za rządów Z.Gilowskiej.
Jestem przeciwnikiem każdej partii,która podwyższa podatki i w coraz większy sposób ingeruje w życie obywateli.