|
Wydawało mnie się iż ryczałt jest najniższy w całej stawce możliwych podatków. Jeśli rozliczysz przychód na zasadach ogólnych masz skalę a w niej 18% i więcej. Jak założysz działalność gospodarcza - 19% od dochodu. Wydawało mnie się też że najem okazjonalny nie jest inaczej opodatkowany, przynajmniej dla zwykłego Kowalskiego z Airbnb. Jeśli jest inaczej chętnie doczytam tylko daj znać gdzie i czego szukać.
Natomiast wydaje mnie się iż całą ideą postu kolegi juniora EarlyBird nie są podatki tylko fakt że skarbówka potrafi z każdego mikro 'przedsiębiorcy' i przedsiębiorcy nie płacącego pewnej grupy podatków zrobić złodzieja i wręcz zarznąć. W Dannii, którą podajesz za przykład, odwrotnie. Ustawa ładnie oddziela 'mikrusów' od 'mikro' i nie bawiąc się w aptekę podatki woli ściągać od tych pierwszych głównie z VAT itp.
Ot niuans ale jakże znaczący.
JM:"Życie jest jak rower - nie kręcisz nie jedziesz" TF: "Dziś Wisła Kraków ma zapewnione optymalne warunki prowadzenia działalności sportowej."
"... jakieś dziwne wizje zagłady (..) Nie wiem czym to jest spowodowane, nie wnikam w to, ale trochę mnie to niepokoi"
TS: Zajmujemy się sportem, nie sprawiedliwością, ani praworządnością.(..) Towarzystwo Sportowe „Wisła” Kraków informuje, iż od godziny 16.00 nie jest już właścicielem piłkarskiej spółki Wisła Kraków SA
|