tsw biała gwiazda napisał(a):

|
Najlepsze to jest Zagłębie Lubin i finansowe ją przez spółkę państwa. Jak tak popatrzymy to każdy płacący podatki w Polsce, utrzymuje kluby finansowane przez miasta i państwowe spółki. Ciekawe, czy w innych państwach tak jest, bo jedynie to Zenit sponsorowany przez Gazprom przychodzi mi do głowy.
|
Zapomniałeś o Wiśle Płock, Lechii Gdański, które również są sponsorowane przez spółki z dużym udziałem skarbu państwa. Przytoczone podmiot jak KGHM, Orlen, Energa przynoszą zyski i nie trzeba do nich dokładać z budżetu państwa. Pytanie czy taki sponsoring jest uzasadniony i wspomniane podmioty mają wymierne korzyści z reklamy na koszulkach, banerach itp..
Gotówkowa pomoc finansowa jaką miasta oferują niektórym klubą jest całkowicie nieuzasadniona i rodzi patologiczne sytuacje(przykład Sandecji opisany na Weszło) i wg. mnie jedyna pomoc jaką może wykonać miasto dla klubu to umorzenie podatku od nieruchomości, a za najem stadionu powinien płacić każdy klub, ale w rozsądnych granicach, a nie ponosić koszty budowy obiektu rozłożone na raty