Wyświetl pojedynczy post
jova
Senior Member

Od: 07.2003

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 27.04.2018, 07:30
wiesniak842 napisał(a):
Jakiego argumentu potrzebujesz? W Legii go nie chcieli, my tez nim sie intersowalismy, zydki tez i inne kluby, podobna historia byla z Kadziorem. Jednak wybrali Gornika, wiec skoro wiadomo juz po fakcie, ze chcialy ich inne kluby a wybrali Gornika, to z cala pewnoscia moge stwierdzic, ze taki Wieteska nie wybralby Wisły. Dlaczego? Nie wiem. Mysle, ze to juz indywidualna kwestia samego pilkarza, moze nie widzial dla siebie u nas szans na gre, rozwoj i wolal pojsc tam gdzie miał pewien plac? Moze wolal grac w klubie, ktorego glowna aspiracja byla walka o utrzymanie. Wyszlo jak wyszlo, zrobili wynik ponad stan, malo bylo takich druzyn w ostatnich latach? Piast, zydki czy Zaglebie, ktore podobnie jak Gornik, najlepszy sezon mialo zaraz po awansie. To jest polska liga, nie doszukiwalbym sie jakiejs wiekszej logiki i tego, ze polityka kadrowa Gornika jest odpowiednia, wysuwajac wnioski tylko po niecałym, jednym sezonie.
Interesowanie się kimś, to nie to samo co oferta. Nie słyszałem byśmy z nim negocjowali, i ciężko mi uwierzyć, by zawodnik mający oferty z ligowych średniaków podpisał trzyletni kontrakt z biedniejszym klubem, który praktycznie w każdej chwili może zbankrutować i zlecieć z ligi niezależnie od pozycji w tabeli. Jeśli dobrze pamiętam, Górnik ma ponad 60 milionów zadłużenia. W porównaniu do nich, my wcale nie wyglądamy źle finansowo.

Tak dla ścisłości podkreślę, że ja nie chwalę ogólnie polityki transferowej Górnika. Nie mam przekonania, że ich sztab będzie dokonywał dobrych decyzji w przyszłości. Nie twierdzę, że tam pracują jacyś wybitni fachowcy, tylko wskazuję ich jako przykład klubu, który potrafił znaleźć kilku tanich, solidnych polskich zawodników, którzy nie potrzebowali lat ogrywania się. Pokazuję, że tacy zawodnicy istnieją, że nie jesteśmy skazani na zagranicznych graczy. Ściągamy zagranicznych piłkarzy z wyboru, a nie z konieczności. To, że w zimie złożyliśmy ofertę za Żurkowskiego pokazuje jakie mamy rozeznanie na krajowym rynku. Przeciętny kibic wiedziałby, że to nie ma prawa wypalić.
Odpowiedz cytując