Wyświetl pojedynczy post
Przybyszewski
Senior Member

Od: 05.2006

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 15.01.2018, 14:07
wiesniak842 napisał(a):Wyświetl post
1. Ty nie mowisz, ja nie mowie. To, ze nie jest filantropem (ciekawe jakim ogolnym kosztem) to oczywista oczywistosc nie dla wszystkich.

2. OK, moze z Woodstockiem przeadzilem. Cele zbiorki tzn co konkretnie? Bo widze w nich rozne programy szkoleniowe, prowadzone dziwnym trafem miedzy innymi przez Melony Owsiaka. Przeciez nie poda w nich, ze kasa z WOSP trafia bezposrednio na jego konto prywatne bo szybko ludzie przestaliby wplacac. Moze kiedys sie doczekamy transparentnych rozliczen.

3. Nie wiem czy nie bedzie takiej korzysci. Na WOSP to myslisz panstwowe pieniadze nie sa wydawane? Samorzady, miasta, starostwa wydajace kase na organizacje WOSP to niby skad ja maja? Slusznie zauwazyles, ze zasadnicza roznica polega na tym, ze na WOSP daje ten kto chce i absolutnie nic mi do tego. Jest podobnie bo czym sie roznia pieniadze WOSP od panstwowych? W jednym wypadku wydaje "panstwo", przytulajac sobie jakas czesc, w drugim przypadku wydjae Owsiak, przytulajac sobie jakas czesc.
1. No to jeżeli ktoś go uważa za świętego co zjada kamienie i mieszka pod mostem to już nic nie poradzisz. Natomiast jeżeli ktoś chce obrócić ten argument i pokazać ze on to w sumie nic specjalnego nie robi bo to ot zwykły biznesmen to już się to kupy nie trzyma. Ty piszesz "mnie obchodzi ile Owsiak bierze dla siebie, ile dostaje, kto mu daje , kto na tym zyskuje a kto traci" i na tej podstawie budujesz argument anty WOSP. Ja mowie ze to normalne ze on żyje z działalności fundacji (czy tam firmy powiązanej z fundacja) i do czasu jak nie jest tak ze zbiera 70M z czego 50 idzie na faktyczna pomoc to raczej jest OK.

2. Oj no ja nie rozliczam przecież tego to nie mam w głowie dokładnie ile na co idzie ale są instytucje które to robią. Ale przecież obecna władza nie jest mu przychylna wiec dlaczego nie pokażą tych patologi które insynuujesz ze tam są ? Niech stanie przed sadem jeżeli robi tam przewal.

3. No jak to nie wiesz ? Działalność NFZ pochlania znacznie większa cześć kasy która wpada w system. Przecież byle jaki wojewódzki prezes zarabia pewnie tyle co Owsiak dostaje z WOSP - a takich tam jest setki. Dlatego różnią się tym ze skala tego przytulenia jest zupełnie inna. Wiadomo ze samorządy ponoszą pewien koszt WOSP ale to tez nie jest do końca tak. Przykładowo wynajęcie rynku w KRK na cel komercyjny kosztuje X a WOSP dostaje za darmo wiec w pewnym sensie dostaje to X od miasta. Ale z 2 strony samo zajęcie rynku nic nie kosztuje i to nie jest tak ze jest alternatywna impreza by się tam odbyła z a która miasto by skasowało to X. Dlatego wiec to nie jest do końca koszt samorządów ze zajęty jest plac albo ze strażak zamiast siedzieć na dupie to poparaduje z sikawką Przecież i tak jest ten plac i i tak jest ten strażak.

To trochę jak z 500 plus. PIS dobre bo dało ale przecież PIS nic nie dało bo nic nie ma. PIS nam zabrało (przymusowo) i potem dało. A mimo to Rafalska jest kojarzona przez to pozytywnie. Ot jak działa percepcja.