Wydaje mi się, że to odpowiednie miejsce na ten post.
Pojawiły się plotki, ze kandydatem na stanowisko trenera jest Joan Carrillo. Pozwoliłem sobie pozbierać trochę info/przetłumaczyć artykuły o jego pobycie w Hajduku Split. Carrillo był w Espanyolu skautem i trenerem bramkarz, potem został włączony do sztabu Pochettino, w którym odpowiadał za obserwację przeciwników i skauting. Po seoznie, w kórym Espanyol obronił się przed spadkiem został asystentem Pochettino. Potem był asystentem w Videotonie u Paola Sousy, a następnie przejął i zdobył mistrzostwo.
W Hajduku zatrudniony 5 grudnia 2016, do końca sezonu odniósł 10 zwycięstw (ostatnie 10 spotkań to 7 zwycięstw, 2 remisy i porażka), 5 remisów i 3 porażki.
Z Hajduka zwolniony został po serii złych wyników 6 listopada, notując w nowym sezonie 7 zwycięstw, 4 remisy i 4 porażki oraz dodatkowo 3 zwycięstwa w tegorocznym pucharze krajowym chociaż tylko jeden przeciwnik był z najwyższej ligi (Osijek). Ciekawostką jest, że następca Carrilla jest 22. trenerem w ciagu ostatnich 10 lat. W momencie zwolnienia Hajduk zajmował 14 miejsce z bodajże 13 punktami straty do Dinama (chociaż ciężko mówić, żeby zespół miał aspiracje mistrzowskie - ostatni tytuł zdobyli w 2005 roku). Od jego zwolnienia Hajduk odniósł 3 zwycięstwa i raz przegrał
Statystycznie:
1)Hajduk za jego kadencji zdobywał 1,89 pkt/mecz, ustępując jedynie swojemu poprzednikowi (1,96), a był lepszy od choćby Damira Buricia (1,69), Igora Tudora (1,65) i Mišy Krstičevicia (1,53).
2)
Hajduk za Carrilla zdobywał srednio: 1,86 gola/mecz i tracił 0,95
Za jego poprzednika: 2,12 i 0,95
Burić: 1,57 i 0.92
Tudor: 1,7 i 1,29
Krstičević: 1,28 i 0,93
Trzeba wziąć poprawkę na sytuacją finansową klubu, która do czasu Burića była bardzo zła.
źródło:
http://www.index.hr/sport/clanak/u-d...e/1004429.aspx
Nie przetrzepałem całego internetu, bo zwyczajnie nie mam na to czasu, ale może da Wam to jakiś rys trenera.