Jak macie coś z tematyki szpiegowskiej, zimnej wojny to poproszę o propozycje. Z przeczytanych w ostatnich miesiącach mogę polecić:
"W gąszczu luster. Powieść o CIA" Robert Littell - absolutnie najlepsza z tej tematyki, którą czytałem. Kiedyś TVP emitowało serial na jej podstawie pt "Firma CIA".
John Le Carre :
"Krawiec z Panamy" , "Bardzo poszukiwany człowiek", "Uciec z zimna"
Ken Follett :
"Igła", "Zabójcza pamięć" - świetna!, cała trylogia stulecie tj.
"Upadek gigantów", "Zima świata", "Krawędź wieczności"
Jak chodzi o te 3 ostatnie to nie jest super ambitna literatura, ale naprawdę przyjemnie się czyta, osobiście lubię takie kolosy.
"House of cards" - serialu nie oglądałem, ale książka jest świetna, zamierzam zabrać się za kolejne części.
Robert Ludlum: Jason Bourne i wszystko jasne

Autor spłodził trylogię poświęconą jego przygodom :
"Tożsamość Bourne'a", "Krucjata Bourne'a", "Ultimatum Bourne'a ". Jak to zwykle bywa pierwsza część jest zdecydowanie najlepsza. Po śmierci autora, na podstawie jego notatek i szkiców kolejnych opowieści powstały kolejne części, które niekiedy są luźnymi kontynuacjami Trylogii. Mam mieszane uczucia co do publikowania swoich powieści, na podstawie szkiców nieżyjącego Autora... Z wyczytanych opinii wynika, że to już nie to samo. Mimo wszystko zamierzam sięgnąć przynajmniej po 2 kolejne (podobno tych pośmiertnych jest chyba 5) przez okres świąteczny i wtedy wyrobię sobie opinię. Aktualnie czytam "Protokół Sigmy" tego Autora, ale jeszcze za wcześnie na oceny.
Jak ktoś lubił książki Dana Browna, to w podobnym stylu pisze Steve Berry. Czytałem
"Przepowiednia dla Romanowów" (naprawdę polecam), oraz
"Bursztynowa komnata" (wg mnie słabsza).
Czytał ktoś powieści Jacka Dukaja? Mam zamówione w bibliotece "Czarne oceany", prawdopodobnie zajmę się nimi dopiero w święta.