Wyświetl pojedynczy post
pepe72
Senior Member

Od: 08.2005

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 23.10.2017, 23:01
czaro napisał(a):Wyświetl post
Może późna pora, ale czy mógłbyś mi napisać, z czym się nie zgadzasz w moim poście? Jeżeli cena, którą wołają polscy menedżerowie wydaje się Tobie, mnie i Wiśle Kraków S.A. za wysoka i nie korzystamy z ich usług, tym bardziej, że mamy możliwość zastąpienia ich tańszymi usługami menedżerów i piłkarzy hiszpańskich, to jak to się kłóci z tym, co ja napisałem? Jeżeli za naszym przykładem pójdą inne kluby, to krajowy rynek menedżersko-piłkarski zostanie zmuszony do obniżenia żądań. Spadnie popyt na ich usługi, dostosują cenę. Ale ani kluby nie muszą iść za naszym przykładem (ich prawo nie szukać tańszych rozwiązań), ani menedżerowie nie muszą dostosowywać cen (ich prawo oferować usługi po cenach, których nikt nie zapłaci).
Może pora faktycznie była późna ale na mój post o zbyt wygórowanych żądaniach piłkarzy i menadżerów pojechałeś tekstem o "podstawach ekonomii". I było to w kontekście krytyki Junco przez Polsat.

Zaś co do rynku menadżersko-piłkarskiego to na podstawie danych o obcokrajowcach dowodzę, że to się już powoli dzieje, a w szczególności jeśli Wisła z dość niewielkim budżetem zrobi przyzwoity wynik to będzie jaskrawym przykładem dla reszty.

Zaś co do tego, że ktoś się musi/nie musi dostosowywać to jedynie zwracam uwagę, że patologie w polskiej piłce to m.in. chore układy menadżerskie jak również finansowanie piłki zawodowej z pieniędzy podatników. Niestety do wolnego rynku to jeszcze długa droga choć możliwość zatrudniania obcokrajowców jest szansą na normalność.
Odpowiedz cytując