Wyświetl pojedynczy post
Uran235
Senior Member

Od: 08.2005

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 16.07.2017, 04:17
1. Pamiętajmy, co było rok temu. Spokojnie, to jeden mecz.

---

2. Ale fajnie Kiko ustawił tę drużynę. Cały czas pressing, cały czas nękanie rywali - ale też z głową, nie siedzimy 90 minut na połowie rywala, czasem press jest zakładany wyżej, czasem niżej.

3. Ustawienie ustawieniem, papier wszystko przyjmie - ale wykonanie też trzymało poziom - Mały, Brlek, Ondrasek, Carlitos, trochę niedoceniany Boguski - kupa wysiłku włożona w to zwycięstwo.

4. Prowadzimy, panujemy nad sytuacją, ale wynik na tyle niebezpieczny, że wielu trenerów bałoby się ryzyka. Ramirez ma na ławce weteranów Brożka i Stilicia i dwóch młokosów Bartosza i Wojtkowskiego, których trzeba ogrywać w dorosłej piłce. Kto wchodzi?

5. Drużyna, drużyna, drużyna. Pierwsza bramka debiutanta i wszyscy biegną cieszyć się razem z nim. Było spięcie z rywalem o jakąś głupotę, cała drużyna biegnie na pomoc. Carlitos widać, że jest trochę niezadowolony, że schodzi, ale jak jest bliżej linii zmienia postawę i motywuje wchodzącego Wojtkowskiego.

6. Nowy lider. Nie wiem czy to stałoby się tak czy inaczej, czy też może odejście Mączyńskiego tu pomogło, ale Brlek poczuł się liderem - to widać w jego grze, to widać w jego komunikacji z drużyną. Kiedy piłkarze cieszyli się z pierwszej bramki to on dał sygnał, żeby ostudzić głowy i grać dalej.

---

Cuesta - refleks fajny, kopać piłkę też umie, ale Pogoń go specjalnie nie przetestowała, więc zobaczymy jak będzie dalej.

Cywka - słabo spisywał się w okresie przygotowawczym, z Pogonią zagrał bardzo przeciętnie, były plusy, ale były i minusy, szczególnie w defensywie. Mam nadzieję, że dyspozycja z wiosny jeszcze wróci i póki co cieszę się, że widać więcej automatyzmów we współpracy na tej pozycji, przede wszystkim w zmianach krzyżowych ze stoperem.

Głowacki - w sparingach wyglądał słabo fizycznie. Z Pogonią nie było po tym śladu. Duża ulga, bo chyba nikt nie wyobraża sobie ligi bez Głowackiego.

Gonzalez - bardzo dobry występ, rywale sobie przy nim nie pograli.

Sadlok - zagrał solidnie, ale z jego potencjałem naprawdę jest w stanie dać więcej.

Velez - czasem człapał jakby pracował w kamieniołomie, a nie grał w piłkę. Kondycyjnie wyglądał jakby mecz odbywał się w Himalajach. Na dokładkę co chwila zapalała mu się lampka - o cholera, miałem być gdzie indziej. Z boku wyglądało to trochę pokracznie, ale swoje zrobił i w zasadzie nie ma się do czego przyczepić. Jeżeli to wszystko wynikało z nadrabianych zaległości treningowych i braku ogrania w systemie, to w pełni dyspozycji może być dużym wzmocnieniem.

Boguski - bardziej grał trzeciego środkowego, niż skrzydłowego. Dużo pracy bez piłki i w destrukcji, robił miejsce kolegom, ale w kilku akcjach ofensywnych też miał swój stempel. Solidny występ.

Małecki - cichy bohater - to co zrobił przy drugiej bramce to doskonałe podsumowanie całego występu - jego i całej drużyny, połączenie zaangażowania, walki do końca i umiejętności. Wydaje się, że fizycznie jest w bardzo wysokiej formie, imponował i siłowo, i szybkościowo. Do tego zaangażowanie i gra zespołowa. Małecki grający w ten sposób co tydzień to kandydat do kadry.

Brlek - jak ten chłopak się rozwinął to szok. Pierwszy sezon pokazał, że umiejętności ma, ale nie daje rady fizycznie i trochę psychicznie. Dzisiaj lider drużyny o dwie klasy przerastający rywali siłą i sprytem w grze ciałem. Do tego doskonały balans, duże umiejętności i praca na całej długości boiska przez 90 minut. Chłopak może zrobić prawdziwą karierę.

Carlitos - no to się chłop przywitał. Doskonałe prowadzenie piłki w pełnym biegu - krótko, dużo kontaktów, pełna kontrola do tego dobra technika podań i strzałów. Wygląda na duże wzmocnienie.

Ondrasek - przypadła mu niewdzięczna robota, ale swoje zrobił. Od niego zaczynała się nasza obrona i trzeba docenić ile wysiłku i walki włożył w ten mecz. Myślę, że trener jest z niego zadowolony i jeżeli coś zmieni w następnym meczu, to wyłącznie ze względów taktycznych, bo Czech zagrał naprawdę dobre zawody.
Ostatnio edytowane przez Uran235 : 16.07.2017 o godz. 04:20.
Zapraszam na mojego piłkarskiego bloga - Futbol Totalny
Odpowiedz cytując