Wywiad z Załuską na Weszło w sierpniu ubiegłego roku:
Cytat:
|
- Załucha, w Polsce jest może 3-4 zawodników, których kibice i dziennikarze będą po latach pamiętać z tego, co zrobili na boisku. Ciebie w tej grupie nie ma. Popatrz na swoich kolegów, którzy kończą kariery i nie mają zapewnionej przyszłości. Ja uważam, że najważniejsze jest to, byś wykorzystał tę karierę finansowo. Nie myśl tylko o sobie, pomyśl o rodzinie. Zapewnij im przyszłość.
|
Łukasz nastawiony jest na pieniądze i nie kryje tego. Widocznie dostał większą kasę i dłuższy kontrakt.
Co do jego odejścia to ja nie będę ukrywał, że traktuje to jako spore osłabienie. Łukasz gwarantował pewny poziom w bramce, raz było trochę lepiej, raz było trochę gorzej. W ogólnym rachunku - solidnie. Czyli jak na nasze obecne warunki, bramkarz spełniający zadanie. Dodajmy, że chwalili go również nasi rywale [kibice]. Jego wiek kompletnie mnie nie obchodzi. Bramkarze w dzisiejszych czasach mogą grać spokojnie do 40 roku życia, co pokazuje choćby Gianluigi Buffon, oczywiście zaznaczając odpowiednie propozycje poziomu. Nie wiem kogo klub planuje sprowadzić na miejsce Łukasza, może ktoś odpali i za pół roku nie będę tęsknił za Załuską, ale może też tak być, że przyjdzie Mario Pawełek tylko z paszportem hiszpańskim, oby tak nie było
Nie rozumiem trochę waszego lekkiego pozbywania się Załuski, mają w pamięci jakich orłów mieliśmy w bramce, nawet za najlepszych czasów.
Bardzo chciałbym aby zasilił nas Emilijus Zubas, bardzo pozytywnie go wspominam z naszej ligi. Jednak to raczej transfer z tych sajns-fikszyn.