s1mone napisał(a):

Jaga w ostatnich 5 latach 4 razy była 10-11 i raz 3. Teraz jest w czubie. To raczej jest zespół, który jak się dobrze poukłada może namieszać, ale nie jest to drużyna, która będzie cały czas w czubie ligi. W przyszłym sezonie znów mogą się bić o utrzymanie.
Drużyny grające z kontry często osiągają wyniki ponad stan. W tym sezonie były to Jaga i BB, w poprzednim Piast. Ot, wyjdzie sezon, piłkarze złapią formę. Ja bardzo bym chciał, żeby Wisła jednak była czymś więcej niż takim przeciętniakiem z pojedynczymi wyskokami.
Wracając do TSu : jak na razie pokazali, ze zarządzanie kryzysowe mają opanowane. Ale ktoś tu mówi o budowaniu na przyszłość, można wyjaśnić? Bo z tego co wiem to baza w Myślenicach powstała za Cupiała. Czym się może pochwalić TS? Tak, wiem, nawiązał trochę kontaktów z mniejszymi zespołami, jest mniej kostyczny, nie szasta pieniędzmi (bo ich nie ma). Tylko wcale nie jestem pewien, że są w stanie zbudować mocną Wisłę. Może są? Czas pokaże. Jedno wiem : niezłe drużyny mogą stać się mocne przez dobre zarządzanie, za to potęgi są budowane w oparciu o pieniądze. Dlatego też dziwię się co poniektórym, którzy pytają co dał Cupiał? No niby są mistrzostwa, a poza tym to co? Co zostawił po sobie?
A co ma być? Zdobycie 2x większej ilości MP niż w całej historii klubu to mało? Przecież to jest wynik kosmiczny. A nawet jakby nas na sezon dwa gdzieś zrzucono to szybko byśmy się wygrzebali (chociaż wolałbym tego nie testować). Historia jest napisana i ona ma olbrzymie znaczenie. Baza w Myślenicach, nowy stadion (wiem miasto, ale mógłby nie powstać jakby Wisła grała w 2 lidze - a tam zmierzała przed wejściem BC, szczególnie zważywszy kto jest burmistrzem od długiego czasu). Renoma, Historia, Mistrzostwa, Gwiazdy i reprezentanci Polski, Europejskie Puchary, wzrost frekwencji, zbudowanie bazy wiernych fanów w całej Polsce - a jest ich naprawdę sporo, wystarczy choćby porównać fora kbicowskie albo popatrzeć, które drużyny mają największą oglądalność w TV (Wisła jest w czubie), zmarginalizowanie sąsiadki.
No faktycznie. Cupiał murowaną Wisłę zastał i zostawił ją ulepioną z błota
Oczywiście, że miał większe możliwości niż obecny TS. Tutaj pełna zgoda. TS pewnie przy podobnej kasie zrobiłby więcej w sprawie budowania na przyszłość. Tylko, że TS nigdy takiej kasy nie miał i mieć nie będzie. Dlatego też jeśli chociaż uda mu się powtórzyć wynik Cupiała (np. zrobić inwestycje na poziomie naszej bazy w Myślenicach) to ja będę pozytywnie zaskoczony. I trzymam za nich kciuki.
A co do Cupiała; niezależnie od tego jak się z Wisłą pożegnał - bo pożegnał się kiepsko - należy mu się pomnik przy R22.
Tyle ode mnie.
|
Jak Ci baba rogi przyprawi(w dodatku z menello pierwszego sortu) po x latach, mimo że bywało fajnie to jej pomnik postawisz?