Zamieszanie z"Opolem "zaczęło się od rezygnacji Kayah.Ciekawa jej wypowiedź z czasów" komuny":
"Po cholerę jechałaś na festiwal do Zielonej Góry?" - pytał dziennikarz. "Cel jest zawsze taki sam. Chodzi o to, by pojechać na normalną tresę do ZSRR. Chyba wszyscy w tym celu występują w Zielonej Górze" - odpowiadała bez skrępowania młoda artystka. Według Halbera, który podczas całej rozmowy wyraźnie ironizował, Kayah zagrała pokerowo. "(âŚ) albo zapewniona najbliższa przyszłość - trasy i nagrania w Związku Radzieckim, albo utrata wszystkiego, przede wszystkim młodego polskiego odbiorcy. Zdajesz sobie sprawę z tego, że gdybyś po Zielonej Górze chciała wystąpić w Jarocinie, to by cię wygwizdano?" - zapytał redaktor Magazynu Muzycznego. Odpowiedź Kayah szokuje mnie nawet dzisiaj, bowiem utożsamiany z oporem wobec komunizmu festiwal w Jarocinie uznała za tandetę, na której nie warto się pojawiać. "Nigdy bym nie chciała wystąpić w Jarocinie i nigdy nie będę chciała. Mnie nie interesuje to miejsce, przerażają warunki, przeraża publiczność. Zresztą myślę, że z wzajemnością, bowiem nie sądzę, żeby jarocińska publiczność była zainteresowana naszą muzyką" - powiedziała piosenkarka, która dodała, że przyjeżdżają tam ludzie którzy nie interesują się muzyką, nie słuchają tekstów, a to co nazywa się w Jarocinie awangardą, jest po prostu nieudolne.
http://opinie.wp.pl/marcin-makowski-...5371394336385a
Marta Cugier z Lombardu:
"Wiele osób zwraca uwagę, że część z tych wykonawców występowała na festiwalu za Jaruzela i nie przeszkadzały im komunistyczne władze. Jak się Pani do tego odniesie?
To właśnie jest dla mnie kompletnie niezrozumiałe, że można było grać w czasach komuny, po stanie wojennym, pacyfikacji kopalni Wujek i śmierci 9 górników, zabójstwie Grzegorz Przemyka, bestialskim morderstwie ks. Jerzego Popiełuszki a nie można dziś w wolnym kraju, rządzonym przez partię, która wygrała demokratyczne wybory i realizuje swój program z którym można się zgadzać albo nie. W kolejnych wyborach ocenimy, rozliczymy."
http://wpolityce.pl/media/340835-nas...onej-przez-pis