Temat: Ekstraklasa
Wyświetl pojedynczy post
Jaroo1
Senior Member

Od: 03.2009

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 07.04.2017, 20:53
Cytat:
Czy poziom takiej ligi jest wyższy. Wg mnie na pewno nie. Jest tylko więcej adrenaliny rodem z hazardu - spadnie/nie spadnie.
To są właśnie podstawowe pytania, co chcemy, po co i dlaczego? Ja myślę, że żaden system nie poprawie poziomu ligi - no może ten obecny system trochę to robi bo masz właśnie cały czas mecze o coś czyli presje, masz na górze dodatkowy mecz z teoretycznie lepszymi rywalami więc więcej się nauczysz grając z Legią z LM niż z Łęczną. Ale nieważne. Tu nie ma co pisać, że poziom ligi się podniesie, że młodych więcej będzie grało itp

Mamy do wyboru ciekawą ligę, z większymi emocjami z 16 zespołami, albo smutniejszą ligę gdzie część klubów będzie ostatnie 2-4-5 kolejek grała o nic.

I takiego gadania, że Polska jest duża więc powinno grać więcej drużyn też nie kupuję. Jasne, jesteśmy dużym państwem, dla mnie to nawet liga by mogła liczyć 20 zespołów, tylko najpierw zobaczmy jaki my mamy poziom sportowy/organizacyjny w e-klasie i na zapleczu. Zobaczmy czy może chociaż medialnie mamy ciekawe zespoły w I lidze. Ile ludzi dzięki temu zobaczy na stadionie tę ekstraklasę lub będzie nią żyło (rozmowy w pracy itp).
I smutna prawda jest taka, że ta e-klasa trafiłaby do takich Chojnic, Grudziądza, Olsztyna (chociaż to akurat spore miasto), Suwałk itp tak samo jak wcześniej była w Wodzisławiu Śląskim, Bełchatowie czy też teraz jest w Niecieczy i Łęcznej.
Także niestety ten argument jest bez sensu bo na te kluby chodzi/lo będzie po 2-3 tys ludzi. I to "żeby liga była dostępna dla większej ilości kibiców", to już prędzej więcej o 5-10 tys ludzi będzie chodziło na Wisłę, Legię czy Lecha jeśli te kluby będą miały kasę, gwiazdy i będą dobrze grały.
Ten argument byłby dobry tylko wtedy gdybyśmy z urzędu ustalili, że w lidze mają grać obecne kluby minus np Łęczna i Nieciecza, plus ŁKS, Widzew, Górnik Zabrze i ewentualnie takie kluby jak GKS Katowice, Zagłębie Sosnowiec czy Polonia Wawa mogą sobie awansować i pograć sezon dla urozmaicenia. I wtedy mamy więcej emocji, kluby "markowe", derby Łodzi, WDŚ, mecz Widzew-Legia, ciekawe wyjazdy no i więcej ludzi na trybunach. Ale wiadomo, że taki system jest nierealny bo liczy się sport a poza te "markowe" kluby pokazały jak umieją się zarządzać i dziś grają po III-IV ligach.

Tymi 2 klubami więcej w e-klasie świata nie zbawimy a stracimy ciekawy, efektowny system, acz jak napisałes oczywiście nie do końca sprawiedliwy i na zasadzie hazardu bo czasami na prawde ten podział punktów i spadek/wzrost formy na jedynie ostatnie 7 meczów mogą namieszać.
drozd:
Co powiesz jak okaże się, że Wisła awansuje, będzie grała lepiej niż wcześniej, a pomysły Królewskiego przyniosą jednak dobry efekt? Znajdziesz w sobie choć odrobinę taktu, by chociaż przeprosić?...
...Przeprosisz? Łaskawca. W dupę sobie wsadź przeprosiny pajacu zasrany. Jak nie awansujemy to przeproszę...
...Jak nie awansujemy to przeproszę, że nazwałem cię zasranym pajacem. Jeżeli awansujemy nie przeproszę i będę aktualną sraczkę przypominał.
Odpowiedz cytując