Temat: Ekstraklasa
Wyświetl pojedynczy post
Ogryzek
Senior Member

Od: 03.2004
Skąd: Pod koniec VIII wieku powstało państwo Wiślan. Stolicą Wiślan jest Kraków

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 06.04.2017, 22:22
Dla mnie prywatnie system z 37 meczami kojarzy mi się z jakimś "bantustanem". Właściwie grają tak tylko w Beneluksie. Wszyscy mają emocje - o to żeby nie spaść. O nic więcej. Bo o mistrzostwo gra tyle samo klubów co grałoby bez podziału punktów. Natomiast wszyscy walczą jak lwy o górną 8. To są te "ekstra" emocje.

Za to żaden trener (większość) nie zaryzykuje żeby postawić na młodych piłkarzy - bo przecież wciąż walczymy o górną 8. Stąd młodzi (poza wyjątkami) grają więcej po podziale w górnej 8 w tych zespołach które grają o nic. W dolnej znowu grają "stare wygi" bo walczymy o utrzymanie. W górnej część walczy o mistrzostwo/puchary wiec też grają "stare wygi".

Czy poziom takiej ligi jest wyższy. Wg mnie na pewno nie. Jest tylko więcej adrenaliny rodem z hazardu - spadnie/nie spadnie.
Ja wolę ligę z 18 zespołami. Nie jesteśmy Szkocją żeby błaznować z 10 zespołami w lidze. 36 mln ludzi i sporo miast gdzie kibice chcieliby zobaczyć ekstraklasę.

btw
Nie chce żyć w bantustanie
Ostatnio edytowane przez Ogryzek : 06.04.2017 o godz. 22:26.
„Pierwotnie polską barwą narodową był »karmazyn« uważany w średniowieczu za najszlachetniejszy z kolorów. Wykorzystywany był on jako symbol dostojeństwa i bogactwa. Z uwagi na cenę barwnika potrzebnego do uzyskania tego koloru mało kto mógł sobie na niego pozwolić...
Odpowiedz cytując