Coglin napisał(a):

Żeby tak porównać musisz wiedzieć z czego miało być murowane a z czego jest.
Możesz iść na budowę?
Najlepiej popytaj na budowie z czego murują. Możesz też zarządzać atestów i innych papierów na materiał. Jak myślisz, że kierownik Cię wrabia, popytaj pracowników. Poza tym powinny stać palety z materiałem i mogą być papiery ponaklejane z właściwościami m.in. akustyka.
Zwróć też uwagę, że cieńsze ściany to większa powierzchnia mieszkania - więcej do zapłaty.
Jak masz w umowie 12 cm to śmiało możesz takich zarządzać.
|
Może iść na budowę i powiedzą mu, że nie jest dla nich stroną więc żadnej informacji nie dostanie. Możes żądać atestów, kart technicznych itp. i nikt z budowy nie ma obowiązku mu ich dać. Jeśli stoją palety z materiałem to jest to informacja, że takiego używają ale jeśli używają to mają na to zgodę inwestora i projektanta, zatem GW jest czysty. Często się ostatnio zamienia działówki z silikatów na bloczki multigips lub rigirock, nie wymagają one tynkowania a jedynie szpachlowania. Jest to generalnie wielkie gówno bo strasznie się kruszy i pęka (jeszcze bardziej niż silikaty). Nie wiem co ma zapisane w umowie ale podejrzewam, że jest możliwość zmiany materiału. Na pewno nie zmienili ścian międzymieszkaniowych, zewnętrznych i między mieszkaniami a korytarzami - bo co do tych ścian istnieją wymagania akustyczne/termiczne.