Wyświetl pojedynczy post
nesta
Senior Member

Od: 11.2002

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 28.02.2017, 08:34
Sytuacja w Widzewie w żaden sposób mnie nie zaskakuje. Ich liczba i nasza liczba jest dla mnie w pełni racjonalnie do wytłumaczenia. Tam też na skutek tradycji, przeszłości, rywalizacji w mieście jest silny potencjał, wielka tęsknota (nieporównywalnie większa niż u nas na skutek tego gdzie się znaleźli) za tym co było, za dobrą piłką. I stadion jest taką iskra, która to wyzwala, taką nadzieją, czymś czego można się chwycić.
Stąd takie liczby. Fajne to jest, jasne, ale mechanizmy są dość jasne.

@Don Donson - Ktoś kto chodzi na mecz, bo jest "moda" to już jest tak na prawdę nie jest kibic tylko ktoś kto pójdzie, bo idą znajomi, bo jest klimat sukcesu przy klubie, generalnie właśnie ta moda. Wisła mu generalnie lata. I tacy kibice pojawią się wtedy jak Wisła będzie odnosiła sukcesy, jak będzie w czubie tabeli. Innymi słowy trzeba zupełnie innych warunków niż mecz z Zagłebiem o TOP8 czy derby, aby ściagnąć kibica na zasadzie "mody na Wisłę".

Znam tych ludzi z przedziału 11-20 tyś, którzy nie pojawią się na stadionie jak Wisła jest w środku tabeli albo gra mecz teoretycznie bez dużej stawki. Często tych powodów "dlaczego nie" nie potrafią wyartykułować i uzasadnić racjonalnie. Nie, bo nie, bo nie mają ochoty, wolą zrobić coś innego itp. ale jak jest mecz to będą co 5 min. sprawdzać wynik. Bo to jest ten potencjał, który będzie wyzwolony jak pojawi się odpowiednia iskra. Tak jak np. przywoływany mecz z Zagłebiem. To są ludzie, dla których Wisła wciąż jest ważna, nie modna, ważna, pojawiająca się w rozmowach, ale z jakiegoś powodu ta ich chęć przyjścia na stadion została zgaszona.

I tu na prawdę cena biletów, katering, parking, długość kolejek, komfort kupna biletów - jasne, że ważne, ale to nie są powody, które decydują w głównej mierze kto z tych ponad 10 tyś przyjdzie na stadion lub nie.

Edit. @Borys napisał w jednym zdaniu to o czym ja się produkowałem w pierwszym akapicie, no właśnie.
Ostatnio edytowane przez nesta : 28.02.2017 o godz. 08:37.
Odpowiedz cytując