Wyświetl pojedynczy post
nesta
Senior Member

Od: 11.2002

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 19.02.2017, 10:29
Z niechęcią, ale jednak muszę, bo jest rewelacyjny - polecić wywiad z naszym analitykiem na Weszło.

Cytat:
Przychodząc do Wisły miałem wyobrażenie, że będzie to dla mnie bardzo duże wyzwanie, ponieważ w każdym meczu będziemy musieli zaskoczyć czymś przeciwnika, by wygrać. Po kilku meczach optyka się zmieniła – zauważyłem, że kluczem jest własna organizacja gry. Jeśli w polskiej lidze zespoły są dobrze zorganizowane w ramach własnego modelu gry, to mają ogromną przewagę. Nie muszą przy każdym meczu zaskakiwać, tylko wykonywać swoją robotę. To wyświechtane już „gramy swoje”. Jeżeli dobrze to zinterpretujemy, to jest to zdecydowanie najważniejsze w ekstraklasie. Organizacja gry jest absolutnym priorytetem, co widać zresztą po wynikach. Taka Lechia Gdańsk jest na przykład wysoko w tabeli, ale w meczu z nami miała problemy i udało nam się wówczas pokazać, że bez odpowiedniej organizacji gry w tyłach nie będą mogli na dłuższą metę myśleć o tytule. Przy ich potencjale ofensywnym nie mogą zapominać o defensywie. Sam zauważ – które dwa zespoły mają w defensywie solidność, organizację i określony poziom i jak się to przekłada na sytuację w tabeli? To drużyny w których potencjał ludzki wydaje się mniejszy niż osiągane wyniki.

Na pewno Bruk-Bet. Poza tym… Zagłębie?

Bruk-Bet tak, ale od Zagłębia jest ktoś wyżej.

Jagiellonia.

Tak jest. To są dwa niezwykle zdyscyplinowane zespoły i to jest pierwszym krokiem budowy. Czy to się komuś podoba, czy ta gra jest atrakcyjna – to nieistotne. Na poziomie profesjonalnej piłki nie ma to znaczenia i mam nadzieję, że my też takim zdyscyplinowanym zespołem zostaniemy, bo to absolutnie punkt wyjścia do kolejnych kroków. Co nas może różnić od tych zespołów jest jakość ofensywna oparta na wysokich umiejętnościach zawodników.
Całość:

http://weszlo.com/2017/02/19/mariusz...emy-o-koronie/

Z dedykacją dla wszystkich, oczekujących jakiejś tiki-taki, miliona podań albo gigantyczne przewagi w utrzymywaniu się przy piłce.
Plan Ramireza jest słuszny, diagnoza dobrze postawiona. Pytanie czy będzie umiał wdrożyć to w zespół.
Ostatnio edytowane przez nesta : 19.02.2017 o godz. 10:34.
Odpowiedz cytując