Wyświetl pojedynczy post
frank
Member

Od: 03.2013

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 14.02.2017, 14:19
azor napisał(a):
ą tu potrzebni chociażby do tego, żeby nas tej dużej gospodarki troszkę nauczyć - bo z wielu względów jesteśmy pod tym kątem głupkami - i to nie żadna obelga, po prostu nie mamy w tym doświadczenia
A cóż takiego się od tego RASa nauczyłeś, czego u polskiego pracodawcy nie znajdziesz? Polacy sobie świetnie dają radę, zapewniam Cię. Problem polega na tym, że przy obecnych kosztach prowadzenia biznesu (czasowych i finansowych) opłacalne są tylko przedsiębiorstwa gdzie masz duży zysk. Możesz sobie z powodzeniem prowadzić firmę budowlaną, tylko na to musisz mieć odpowiedni kapitał i kadrę. A z łatwiejszym na początek biznesem typu np. handel używanymi kompaktami będziesz miał już problem, podczas gdy w takiej UK mógłbyś prosperować i rozręcić z tego coś większego (przykład z życia).

azor napisał(a):
Podam Ci przykład z własnego doświadczenia - miałem okazję pracować w Onecie w trakcie, kiedy ten był przejmowany przez RAS. Różnica w standardach pracy, podejściu do pracowników, profesjonalizmie na każdym kroku była nie do porównania na plus dla RAS. Jako zwykły, szeregowy, gówno znaczący pracownik - pracowało mi się i zarabiało zdecydowanie lepiej. I w dupie miałem czy to obcy kapitał i czy na głównej onetu piszą bzdury czy nie. Jako pracownik nie powiem na RAS złego słowa.
Tak się składa, że mój brat też wtedy tam pracował. Nie mógł zbyt wiele negatywnego powiedzieć o pracodawcy tak i przed jak i po przejęciu przez RAS. Nie odczuł szczególnej różnicy. Poza tym może, że po zmianie pojawiły się okazje wypadów służbowych do Niemiec czy Węgier.

Ale rozumiem, że to tylko opinia przeciwko opinii. Jednak ja też miałem okazje pracować i dla jednej mniejszej krakowskiej firmy, i dla Ericpola i jakoś nie mam złego zdania o polskich przedsiębiorcach. W Comarchu też mam znajomych. Kilku z nich narzeka, ale jakoś żaden nie garnie się do zmiany roboty. Wiadome, że zagraniczna firma zapłaci więcej, ale one mają większe możliwości.

Po tym wnoszę, że Polak i tak potrafi prowadzić biznes w środowisku w jakim przyszło mu to robić.