No nie wiem czy o to samo, bo na samym początku zadałeś pytanie "W jaki sposób ci obcy inwestorzy wysysają kasę z naszej gospodarki?", tak jakbyś ten fakt negował lub nie przyjmował do wiadomości.
azor napisał(a):

|
zamiast biadolić o obcym kapitale, który nas rozkrada - zakasać rękawy i zapierdzielać na tą naszą młodziutką gospodarkę.
|
Ależ oczywiście, tylko na początku trzeba zdiagnozować dlaczego ta nasza młodziutka gospodarka tak cienko przędzie. Łatwiej będzie "zakasać rękawy" i "zapierdzielać" we właściwym kierunku.
azor napisał(a):

Irytuje mnie jedynie populistyczny "jazgot" , że przez Kauflandy i Lidle nasza gospodarka leży i kwiczy.
|
Nie tylko przez Kauflandy i Lidle, ale tak - jest to jeden z elementów, który naszej gospodarce nie pomaga. Chyba że uważasz że transferowanie kasy z naszej gospodarki pomaga jej w rozwoju.
azor napisał(a):

|
Gdyby tych Lidlów itp. nie było, to dopiero byśmy byli w dupie.
|
A jaką to kosmiczną technologię takie Lidle mają, której nie ma np Lewiatan, Polomarket czy inne typu delikatesy Centrum?
azor napisał(a):

|
Jako zwykły, szeregowy, gówno znaczący pracownik - pracowało mi się i zarabiało zdecydowanie lepiej. I w dupie miałem czy to obcy kapitał i czy na głównej onetu piszą bzdury czy nie. Jako pracownik nie powiem na RAS złego słowa.
|
azor napisał(a):

|
Jesteśmy zbyt młodym "wolnym" Państwem żeby stawiać warunki i "kolonizatorów" wyganiać. Są tu potrzebni chociażby do tego, żeby nas tej dużej gospodarki troszkę nauczyć - bo z wielu względów jesteśmy pod tym kątem głupkami - i to nie żadna obelga, po prostu nie mamy w tym doświadczenia.
|
Afryka, kraj postkolonialny mocno rozwijający się. Miejscowy pracownik, niech mu będzie Nyankomazor, do swojego towarzysza z pracy: słuchaj Bambo, ty zacofany oszołomie, mam już dość twojego biadolenia na białego człowieka. Dzięki niemu i ja i ty pracujemy w wybudowanej specjalnie dla nas kopalni miedzi, możemy robić zakupy w tym kolorowym, nowoczesnym sklepie wybudowanym także (a jakże!) przez białego człowieka. Zamiast więc biadolić jakieś bzdury o obcym kapitale który nas rozkrada, lepiej zakasaj rękawy i szybciej zapierdzielaj z tą taczką rudy, ku chwale naszej młodziutkiej gospodarki. Jak już się nauczymy ciężkiej pracy i tego jak się te taczki z rudą pcha, to sami kiedyś taką kopalnię założymy, teraz zwyczajnie nie mamy na to doświadczenia i zamiast się na to obrażać, trzeba się cieszyć że biały człowiek nam pomaga i nas cywilizuje. Bo ja, Nyankomazor, kiedyś szeregowy, gówno znaczący hodowca sorga, a teraz poważny brygadzista w poważnej kopalni, nie powiem na mądrego, wspaniałomyślnego białego człowieka złego słowa!