Wyświetl pojedynczy post
Lukasz
Senior Member

Od: 08.2010

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 14.02.2017, 01:15
BBudowniczy napisał(a):Wyświetl post
Jeżeli jednak upierasz się że "mechanizm będzie ten sam co w PL", to napisz mi łaskawie która to firma mająca swoją centralę w Polsce posiada kilkanaście procent w sprzedaży detalicznej w Anglii, Francji czy Niemczech i transferuje zysk do centrali dajmy na to w Warszawie.... Przecież jak wszyscy mają ten problem, to wszyscy....
Niemcy tez mają problem z Chinami i 'wolnym' przepływem kapitału:
https://www.obserwatorfinansowy.pl/t...iemcy-do-muru/

Siła słabszego jest łupem silniejszego. Dlatego tez całkowicie się zgadzam z:
Jedyne "prawa rynku" o jakich można w tej sytuacji mówić, to takie że każdy pilnuje swojego interesu. Brytyjczycy swojego, Amerykanie swojego, my też możemy zacząć pilnować swojego i wcale nie ma to nic wspólnego z "heroicznymi hasłami".
natomiast
Mieszkać i wydawać sporą część pieniędzy tutaj, inwestować w swoją w centralę i działy rozwoju swojej firmy, zatrudniać ludzi, wchodzić na kolejne rynki i transferować dalsze swoje zyski do Polski......... Tak zapytam - całkiem nie złośliwie - miałeś kiedyś w czasie swojej przygody z edukacją taki przedmiot jak ekonomia, albo chociaż logika?
Nie miałem dlatego przyjmę Twoje wyjaśnienie i argumentację. Tyle że nie do końca rozumiem takie uproszczenie polegające na zredukowaniu problemu do 'zysku' i wskazanie wybranych patologicznych branż palcem. Gdyby transfer zysku za granicę i konsumpcja w kraju w którym mieszkają 'wlaściciele' odpowiadały za problem który my mamy, Chiny chyba nie wyrosłyby na potęge gospodarczą.
JM:"Życie jest jak rower - nie kręcisz nie jedziesz" TF: "Dziś Wisła Kraków ma zapewnione optymalne warunki prowadzenia działalności sportowej."
"... jakieś dziwne wizje zagłady (..) Nie wiem czym to jest spowodowane, nie wnikam w to, ale trochę mnie to niepokoi"
TS: Zajmujemy się sportem, nie sprawiedliwością, ani praworządnością.(..) Towarzystwo Sportowe „Wisła” Kraków informuje, iż od godziny 16.00 nie jest już właścicielem piłkarskiej spółki Wisła Kraków SA