Wyświetl pojedynczy post
azor
Senior Member

Od: 03.2008

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 13.02.2017, 19:34
Cytat:
A może wreszcie czas przyjąć do wiadomości, że takie są realia, niezależnie od tego czy nazwiesz to zjawisko: okradaniem, wysysaniem pieniędzy, transferowaniem, robieniem interesów, prawem rynku, uszczęśliwianiem naszego kraju itp. Jedyne "prawa rynku" o jakich można w tej sytuacji mówić, to takie że każdy pilnuje swojego interesu. Brytyjczycy swojego, Amerykanie swojego, my też możemy zacząć pilnować swojego i wcale nie ma to nic wspólnego z "heroicznymi hasłami". Szczególnie że na dzień dobry po 89 roku byliśmy (i nadal jesteśmy) w dużo gorszej sytuacji, bo gdy kraje zachodnie miały gospodarkę wolnorynkową w której miał szansę rozwinąć się ich potencjał gospodarczy, technologiczny oraz powstać duże firmy z dużym kapitałem, Polska miała ustrój polityczno-gospodarczy przyniesiony na bagnetach ze wschodu. Ustrój który nie poradził sobie nawet z wyprodukowaniem sznurka do snopowiązałki.
Się chyba nie zrozumieliśmy bo właśnie dokładnie o to samo mi chodzi zamiast biadolić o obcym kapitale, który nas rozkrada - zakasać rękawy i zapierdzielać na tą naszą młodziutką gospodarkę. Irytuje mnie jedynie populistyczny "jazgot" , że przez Kauflandy i Lidle nasza gospodarka leży i kwiczy. Gdyby tych Lidlów itp. nie było, to dopiero byśmy byli w dupie.