Wyświetl pojedynczy post
Lukasz
Senior Member

Od: 08.2010

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 06.02.2017, 14:05
Mnie sie wydaje że próbujesz patrzeć na tamta rzeczywistość współczesnymi kategoriami. Weż sobie zobacz postulaty z sierpnia 1980r. i zobacz punkty 8-21. 2/3 postulatów mówi o tym o czym marzyli ludzie z Solidarnosci - o zyciu, bez inflacji, z dostępem do dóbr (nawet na kartki), do żłobków, chcieli móc kupic mięso, paliwo i chcieli mieć za co. Wiedzieli też że się tak da - wystarczyło spojrzeć na zachód.

Myślę wiec a w zasadzie jestem pewny że wejscie do UE i NATO miało nam dać możliwość nadrobienia dystansu jaki nas dzielił od 'zachodu'. Miało kazdemu otworzyc szansę na lepsze życie i godziwy byt. Wtedy obie strony 'komuny' miały dość i spotkały sie przy okrągłym stole. I tutaj chyba sie róznimy w ocenie - moim zdaniem do UE weszlismy za lepszym bytem, natomiast to co mówisz to w zasadzie jest pryzmat polityczny przez jaki na UE patrzył Kaczyński. Widział w niej głównie zagrozenie i co ciekawe, dla siebie. Obawiał się spadku produkcji, niezadowolenia i odebrania głosów w postaci wzrostu elektoratu 'radykalnego' którego nie był beneficjentem. Potrzebiwał głosów by walczyc z PO wiec chciał lepszych warunków gwarancujących odpływ głosów od parii radykalnych.

Cytat:
Toteż ja właśnie ze względów politycznych, i tylko tych, jestem zwolennikiem wejścia do UE. Ze względów gospodarczych przecież to się wcale nie opłaca.
Cytat:
W istocie będziemy do naszego członkostwa dopłacać. Po drugie - nasze wejście do UE mocno uderzy w rolnictwo, w szczególności produkcyjne, w tradycyjne działy przemysłu.
Mówienie ze PZPR chciało pozbyć się suwerennosci w 2004 roku bo obawiało sie PiS, jest pozbawione sensu a co dopiero przedstawianie wejscia do UE jako 'sprytnego planu komunistów z 1988 roku'.
Ostatnio edytowane przez Lukasz : 06.02.2017 o godz. 15:45.
JM:"Życie jest jak rower - nie kręcisz nie jedziesz" TF: "Dziś Wisła Kraków ma zapewnione optymalne warunki prowadzenia działalności sportowej."
"... jakieś dziwne wizje zagłady (..) Nie wiem czym to jest spowodowane, nie wnikam w to, ale trochę mnie to niepokoi"
TS: Zajmujemy się sportem, nie sprawiedliwością, ani praworządnością.(..) Towarzystwo Sportowe „Wisła” Kraków informuje, iż od godziny 16.00 nie jest już właścicielem piłkarskiej spółki Wisła Kraków SA