Wyświetl pojedynczy post
azor
Senior Member

Od: 03.2008

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 10.01.2017, 21:37
Cytat:
Cytat:
Zawsze będzie źle. Dasz ludziom talony to węgiel kupi za talony a wypłatę wyda na picie.
Zgadza się.

To może zamiast pięknie brzmiących socjali, tak jak kolega ABG wspomina, troszkę udoskonalmy pracodawcom możliwości zatrudnienia? Też nie zgadzam się z tym, że każdy pracodawca chce wydymać pracownika na hajs. Sam wielokrotnie pracowałem na zasadach B2B, gdzie wiadomo, że taka forma "zatrudnienia" ma swoje plusy i minusy. Natomiast dostawałem jasny przekaz - wole zapłacić pracownikowi to, co miałbym przelać na zus + rozliczyć sobie VAT w kosztach.
Cytat:
Cytat:
No mi do logicznego pasuje bo od zawsze kobieta zajmowała się domem, dziećmi a chłop zarabiał i był gospodarzem/złota rączką. Jedno i drugie da się pogodzić ale jednak jeśli się idzie na 8h do pracy (+2h na dojazd, szykowanie się do pracy itp) to z automatu ma kobieta 10h dziennie mniej na zajmowanie się domem i dziećmi. Także niby to pogodzisz ale na tym traci dom.
Trzebaby zrobić jakieś badania i zapytać ile kobiet wychowujących dzieci wolałaby nie pracować a ile pracować. Na prawdę myślisz, że kobieta, która ma na głowie wychowanie dzieci lubi jeszcze po 10h dziennie na pracę poświęcać?
Większość kobiet po prostu zostało zmuszonych do pójścia do pracy bo albo będa zarabiać albo rodzina będzie biedę klepać bo ojciec sam nie ogarnie tematu.
Trzeba by też to rozdzielić na kobiety, które sytuacja zmusza do tego, żeby podjąć prace i te, które do pracy idą "dobrowolnie".

Poza tym jest jeszcze jedna kwestia, pragmatyczna i dość brutalna - jeżeli zarabiasz 1,5 tyś. złotych - to załóż gumę i nie rób trójki dzieciaków, bo Cie po prostu na to nie stać.