BBudowniczy napisał(a):

|
Nie usprawiedliwiając chłopaka za kradzież, to kosa od sprzedawcy za zwinięcie dwóch napojów to jednak nowa "jakość" w Polsce (..)
|
Nie zwiniecie a 'kradzież' i nie 'kosa' a 'zabójstwo'. Zabójstwo za kradzież.
Oczywiście w naszym swiatopoglądzie wymierzenie sprawiedliwości na własną ręke jest zupelnie niedopuszczalne zwłaszcza takie które jest nieadekwatne do popełnionego przestepstwa. W chrzescijanstwie 'jakość' kary powinna być podobna do czynu/winy - oko za oko ząb za ząb. Więc tłum domaga się 'głowy' dla ofiary która stała się katem i w zgodzie z chrzescijanskim/europejskim systemem wartosci. Samosąd natomiast dotyczy obu stron - gdyby nie Policja krwii byloby wiecej.
Czy Polak rzuciłby się z nożem na złodzieja i czy ofiara ukradłaby napoje jesli kebab bylby polski a nie 'turecki'? Prywatnie mam duzo pytań. Ale o zmarłych sie mówi albo dobrze albo w ogóle.
Kondolencje dla rodziny, to nie powinno sie tak skończyć. Niech spoczywa w pokoju po polskiej stronie nieba.
JM:"Życie jest jak rower - nie kręcisz nie jedziesz" TF: "Dziś Wisła Kraków ma zapewnione optymalne warunki prowadzenia działalności sportowej."
"... jakieś dziwne wizje zagłady (..) Nie wiem czym to jest spowodowane, nie wnikam w to, ale trochę mnie to niepokoi"
TS: Zajmujemy się sportem, nie sprawiedliwością, ani praworządnością.(..) Towarzystwo Sportowe „Wisła” Kraków informuje, iż od godziny 16.00 nie jest już właścicielem piłkarskiej spółki Wisła Kraków SA